За книгата „Готвенето“ на Майкъл Полан

Случвало ли ви се е да прочетете една книга и след това дълго да я обсъждате с кого ли не?

При мен последно беше с „Готвенето“ на автора Майкъл Полан. Страхотна книга на тема храни и приготвянето им. Първият път, когато попаднах на нея, отворих някаква страница от частта за месенето на хляб. Впечатли ме много, но нямах време да я разгледам подробно, а и четях друга тогава. Не я купих, защото и без нея бях натрупала няколко на редичката с чакащите внимание. Върнах я на рафта.

Но всеки път, когато минавах покрай витрината на тази книжарница, поглеждах към нея и „Готвенето“ все още си стоеше там.

Един ден обаче, когато се засилих да я купя, вече я нямаше! А моя милост не помнеше как се казва и кой е авторът… Смъмри ме тогава продавачката: „Следващият път снимайте поне корицата!“

Мина поне месец и един ден попаднах отново на нея, в друга книжарница. Истинска радост! Но пълното възхищение към автора започна със зачитането на първата част от книгата…

Не знам точно колко време му е отнело да я напише. Доста дълъг период на проучване е изминал. За всяка тема е вложено време за пътуване и търсене на най-подходящите, според автора специалисти в конкретната област. Те го въвличат в разнообразни опити с храните и много, много готвене.

Книгата е разделена на четири части:

Част І – ОГЪН – Създания на пламъка

Част ІІ – ВОДА – Рецепта в седем стъпки

Част ІІІ – ВЪЗДУХ – Обучението на един любител пекар

Част ІV – ЗЕМЯ – Студеният огън на ферментацията

Послеслов и две приложения – първото с четирите базови рецепти и второто с „кратък списък с книги за готвенето“, който всъщност далеч не е кратък. Само като отвориш този списък и ти става ясно колко много старание е вложено и с каква страст е проучвано.

Още във въведението му се зарадвах много, защото нарече всички готови храни и голяма част от продуктите по хранителните вериги „храноподобни субстанции“. Много подходящо определение. За мен лично това са една огромна част от опакованите и преработените по един или друг начин храни. Те някак губят връзката с природата или човешкото участие в приготвянето им.

Отново в същата част ми напомни, че сме загубили не само една голяма част от уменията за приготвянето на храната, но и други основни занаяти. Според мен е истина. Научени сме да очакваме някой специалист да направи най-доброто за нас. Най-често с докторите, от които се очаква да ни излекуват, следвани от хранително-вкусовата промишленост, която да ни храни. Вярваме в специалистите, разчитаме на тях, защото ние самите се специализираме в някоя конкретна област, за да изкарваме пари. Но всичко това до известна степен ни механизира…

Губим контакта с природата, забравяме мъдростта на опита, който предците ни са придобили. Опит, който вече нямат на кого да го предадат. Нали съществуват големите корпорации, които го вършат най-добре вместо нас, при това на най-добра цена. Но дали цената е най-важната в дългосрочен план? Или резултатите за здравето и живота ни?

И всички тези разсъждения, само по повод на първата глава… По същия начин ме държаха и останалите. Мина много време от прочитането на книгата, а все още пазя ярки картини от нея в главата си.

Във всяка отделна глава се запознаваме с един специалист по основната тема. Авторът търси и избира хора, които да го въведат стъпка по стъпка в процесите по обработка на храната. Да го научат на уважение към бавното и съзнателно отношение, търпението или уважението към всички необходими етапи.

Информацията е поднесена с лека нотка на лична ирония и много пъстро описание на отделните етапи от приключението му. Използват се забавни метафори и дори научните факти са поднесени интересно. Книга за едно дълго приключение, в търсене на най-добрите методи за обработка на храната и тайните на крайния многостепенен вкус.

Препоръчвам!

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s