По темата с хемоглобина, желязото и опитите да покачим малко нивата им

img_20181005_103255_2

Прекарах известен период от време в приемане на хранителна добавка с желязо, с надежда, но без резултат. Хемоглобинът ми си беше с едни и същи показатели, преди и след „терапията“. Естествено, не си я бях назначила сама, ей така за удоволствие. Не беше и спешно, тъй като показателите ми бяха близо до минималната граница. И все пак, когато прекарах няколко месеца в постоянен прием на таблетки, очаквах резултат. Очаквах да има смисъл. Да, ама не.

Тогава се появи въпросът, който и до днес ме кара да се чудя дали знам достатъчно по темата с желязото и покачването на хемоглобина. Защо ще приемам допълнително количество от него, а няма да има резултат?

А след това се появиха другите въпросчета. Кои са допълнителните фактори, които не отчитам? Какво не съобразявам и кое пречи?

Следват няколко точки, които приемам за пряко свързани. Тук изключвам ситуациите, в които нивата на хемоглобина са много ниски и рискови за живота на конкретния човек! Тогава ще е съвсем различно! Всички разсъждения и въпроси, които си задавам и споделям в тази публикация, отнасям към случая с долните минимални гранични нива на хемоглобина и опитите да се повишат, колкото да преминат тази граница.

Първо, чудя се има ли смисъл да се правят подобни опити, като моя, ако кръвта, кръвоносните органи и тялото са замърсени, затлачени или работят при отслабен режим? Дали първата стъпка не трябва да е прочистване? И то пречистване на черен дроб? Или пречистване от паразити, които се хранят в тялото?

Второ, дори да приемаме допълнително желязо, под каквато и да е форма, отчитаме ли, че ежедневно губим част от него? А дали не изчезва всичкото това допълнително количество, което опитваме да въведем? Съществуват серия храни и напитки, които извеждат желязото от организма и още други, които пречат на усвояването му.

Трето, как влияе стресът и напрегнатият режим на работа на тялото? До каква степен пречат на усвояването на желязото? Водят ли до допълнителна загуба?

Четвърто, има ли период от месеца, когато нивата на хемоглобина се повишават или намаляват? Особено при жените. Да, менструалният цикъл, точно за него става дума. Вярно ли е, че показателите на хемоглобина се покачват непосредствено преди този период, защото се задържа или натрупва кръв? След това тя да се изразходва. И накрая, след самия цикъл, нивата на хемоглобина да са най-ниски? В тази връзка, отбелязваме ли си точно в кой момент си правим лабораторното изследване, което всъщност ни ориентира дали цялото начинание има смисъл? И използваме ли една и съща лаборатория? Защото медицинските уреди също влияят и измерват различно.

Пето, има ли смисъл да приемаме конкретно хранителни добавки с желязо, ако не е спешно? Може ли толкова лесно и само с една готова таблетка да повлияем на граничните нива на хемоглобина, без да променяме нищо друго в начина си на живот и хранене?

Шесто, влияе ли приемът на вода? Кое е онова количество, което определяме за достатъчно?

Седмо, има ли друго, което изпускам, а е много важно?

Да започваме. Все ще намерим някой отговор и за продължение ще остане…

 

Общата теория за желязото

Желязото е важен минерал за тялото, който му е необходим, за да произвежда хемоглобин. Последният е вещество в кръвта, което пренася кислорода от белите дробове към тъканите в тялото. Ако не е с необходимото количество, тъканите и органите започват да не получават достатъчно кислород и състоянието на целия организъм може да се влоши. Освен това, желязото е важна компания за много други протеини и ензими, които са необходими за нормалния растеж и развитие. По правило, количеството приемано с храната, би трябвало да е напълно достатъчно. Вредно е и да се прекалява с него.

Голяма част от желязото в нашето тяло се открива в кръвта. Като част от червените кръвни клетки. Спомага за пренасянето на кислорода. Хемоглобинът отговаря и за нормалната форма и структура на кръвните клетки. По-сериозните случаи на липса на желязо водят до умора и изтощение. Хората, които имат балансирана диета, обикновено получават достатъчно количество от него. За по-чувствителни групи се приемат тези на бременните жени и вегетарианците.

Препоръчваният дневен прием на желязо за жените е 15 милиграма, а за мъжете 10 милиграма. При нежния пол количеството е по-голямо, тъй като по време на менструация се губи от този минерал. Бременните жени се нуждаят от 30 милиграма на ден, по данни на German Nutrition Society (DGE, Deutsche Gesellschaft für Ernährung). След като родят, те се нуждаят от 20 милиграма на ден, за да могат да възстановят запасите, които са изчерпани след раждането.

Храни, които съдържат желязо

Месото е добър източник на желязо, тъй като в него има готов хемоглобин. Желязото, което се открива в хемоглобина лесно се обработва от тялото. Желязото в храните на растителна основа, като цяло се преработват и използват по-трудно.

Количеството, което приемате, зависи от цялостната диета. Това се дължи на факта, че различните храни си взаимодействат. Отделно, телата ни се адаптират според текущите нужди. Ако запасите ни от желязо са изчерпани, то тялото ни може да получи много повече желязо от храната, която ядем.

Хората, които ядат много храни на растителна основа или само такива, могат да повишат количеството приеман минерал, като комбинират различните продукти по специфични начини. Например витамин С повишава обработването на желязото от организма. Добри негови източници са портокалите, броколито, червените чушки, шипката и други. Месото, рибата и птичето месо, също повишават количеството приемано желязо от растителните храни.

От значение е и приемът на фолиева киселина – В9, който е от групата на В-комплекса. Дефицитът на този витамин, заедно с дефицита на витамин В12 водят до нарушения в образуването на червените кръвни клетки. Добри източници на фолиева киселина са зеленолистните зеленчуци, кълновете, зрелият боб, фъстъците, бананите, броколито и пилешкият дроб. Червеното цвекло също се препоръчва, тъй като би трябвало да увеличава броя на червените кръвни телца, защото е богато на фолиева киселина, но и на желязо, калий и фибри. Повече по темата: Червеното цвекло – за всичките му ползи, които трудно събирам в едно изречение.

Копривата също е добър източник на желязо. Препоръчват се запарки от сушена коприва и приемът на белен плод (семена) от коприва.

Храни и напитки, които пречат и извеждат желязото

Приемът на желязо от храни на растителна основа, може да се намали от други съставки в храната. Те се свързват с желязото в червата, което пречи на тялото да ги обработи. Подобни са танините (например в червеното вино, черния или зеления чай), оксаловата киселина (например в спанака, червеното цвекло, ревен и какаото), фитат (например в житните растения) и фосфат (например в обработеното сирене на резени и това за мазане). Пшеничните трици, млечните продукти, соевите продукти, кафето, колата и бирата, също съдържат съставки, които намаляват приема на желязо.

Моментът с упражненията и спорта

Препоръчват се умерените тренировки и упражнения, защото те стимулират производството на хемоглобин от тялото, поради повишеното търсене на кислород. Но прекомерното спортуване може да има и обратния ефект, тоест да доведе до намаляването на количеството желязо.

Да споменем и заболяванията, които водят до намаляване на хемоглобина

Ниските нива на хемоглобин могат да се свържат и с някои заболявания и състояния, които да причинят понижени нива на червени кръвни клетки. Причини за това могат да бъдат:

 • Тялото произвежда по-малко количество кръвни клетки от обикновено;
 • Тялото унищожава червените кръвни клетки по-бързо, отколкото могат да бъдат произведени от него;
 • Има кръвозагуба.

Заболявания и състояния, които водят до по-слабо производство на червени кръвни клетки:

 • Анемии;
 • Ракови образувания;
 • Някои видове лекарства и продължителни терапии;
 • Бъбречни заболявания, хроничните особено;
 • Цироза на черния дроб;
 • Лимфом на Ходжкин;
 • Хипотиреоидизъм;
 • Отравяне с олово;
 • Левкимия;
 • Миеломна болест;
 • Други.

Понижените нива на хемоглобин могат да се дължат и на загуба на кръв, която може да се причини от:

 • Кървене от рани;
 • Кървене от храносмилателния тракт, като язва, ракови образувания и хемороиди;
 • Кървене от пикочните пътища;
 • Често кръводаряване;
 • Повишена менструално течение;
 • Други кръвотечения.

 

Да добавим и малко цифри, за успокоение на математиците, че и за ориентир.

Списък с храни и количество съдържано желязо в тях

Месни продукти

Вид продукт Порция – грамаж Желязо в милиграм/порция
Свински черен дроб, сготвен 125 g 24.4
Телешки черен дроб, сготвен 125 g 11.3
Говежди черен дроб, сготвен 125 g 9.7
Еленово месо, сготвено 150 g 5.1
Говеждо месо, сготвено 150 g 4.9
Свинско месо, сготвено 150 g 3.9
Овнешко месо, сготвено 150 g 3.3
Телешко месо, сготвено 150 g 3.1
Традиционна кървава наденица 30 g 2.3
Пастет от черен дроб, без примеси 30 g 2.2
Сготвена свинска шунка 30 g 0.7
Салам 30 g 0.5

 

Рибни продукти

Вид продукт Порция – грамаж Желязо в милиграм/порция
Миди, сготвени 100 g 3.8
Скариди 100 g 1.8
Риба тон, сготвена 130 g 1.3
Филе от херинга 90 g 1.1
Пушена змиорка 75 g 0.5
Сьомга 150 g 0.4

 

Хляб, мюсли

Вид продукт Порция – грамаж Желязо в милиграм/порция
Хляб от шпелта(вид пшеница) 1 филия 50 g. 2.1
Хляб от соя 1 филия (45 g). 2
Пълнозърнест хляб от елда 1 филия (60 g). 1.7
Пълнозърнест хляб от овес 1 филия (50 g) 1.4
Пълнозърнест хляб със сусам 1 филия (50 g) 1.3
Пълнозърнест хляб 1 филия (50 g) 1
Ръжен хляб 1 филия (45 g) 0.6
Овесени ядки 60 g 2.7
Мюсли 50 g 1.7
Зърнена закуска 2 до  3 супени лъжици (20 g) 0.8

 

Маруля, Зеленчуци, Билки

Вид продукт Порция – грамаж Желязо в милиграм/порция
Гъби пачи крак, на пара 200 g 11.6
Черен сладък корен, на пара 250 g 5.5
Спанак, на пара 150 g 4.6
Манголд (спанаково листно цвекло), на пара 150 g 3.6
Нахут консерва 150 g 3.3
Бял боб, сушен, сготвен 150 g 3.3
Зелен грах, на пара 250 g 2.5
Полска (кълнова) салата 100 g 2
Зелено зеле, сготвено 200 g 1.9
Брюкселско зеле, на пара 250 g 1.7
Праз лук, на пара 250 g 1.3
Аспержи, на пара 200 g 1.3
Цвекло, на пара 150 g 1.2
Мащерка, свежа 5 g 1
Магданоз 15 g 0.5
Градински кресон 15 g 0.4

 

Ядки, плодове

Вид продукт Порция – грамаж Желязо в милиграм/порция
Шам фъстък 60 g 4.4
Кашу 60 g 3.8
Сусам семена 20 g 2
Ягоди 250 g 1.6
Френско грозде 125 g 1.6
Малина 125 g 1.3
Сушени кайсии 25 g 1.1
Киви 125 g 1
Сушени смокини 25 g 0.8
Хранителна мая на люспи 5 g 0.8
Ревен, сготвен 150 g 0.6
Нектарини 125 g 0.6

 

Други ястия

Вид продукт Порция – грамаж Желязо в милиграм/порция
Тофу 100 g 2.8
Пълнозърнест ориз, сварен 180 g 2.2
Просо, сготвено 80 g 2.1
Пълнозърнести макарони със соев протеин, сготвени 125 g 2
Бланширан ориз, сварен 180 g 1.9
Пълнозърнеста макарони, сварени 125 g 1.6
Макарони с яйца, сварени 125 g 1
Пилешко яйце 60 g 1
Макарони без яйца, сварени 200 g 0.9
Бял ориз, сварен 180 g 0.5

Пожелавам успех с поставените хемоглобинови цели и оставям темата отворена.

Следва продължение…

 img_20181005_103143-e1538724896369_1

Използвани и други източници:

Как да приемаме повече желязо? (How can I get enough iron?) –  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072802/

Желязото (Iron) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022010/

Желязото (Iron) – https://en.wikipedia.org/wiki/Iron#Biological_and_pathological_role

food.ndtv.com  – https://food.ndtv.com/food-drinks/how-to-increase-hemoglobin-7-natural-ways-1620466

Желязо, фолиева киселина и бременните – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0012985/

Желязо и кръводаряване – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0066006/

Желязо и анемия – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0012628/

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s