Жирафчето от хляб изпрати годината

DSC04221_1

Обърна се жирафчето от хляб и си спомни, че още една календарна година си отива. Загледа се към изминалите дни и месеци, а спомените му се наредиха на опашката. 

Първо се появи онова неприятно подхлъзване и падане от високо, със засилка и капка невнимание. Опит за летене от онзи хлъзгав камък, който стои точно накрая на долината. И да, беше се качило на специалната дъска за жирафско пързаляне. Но не, не успя да прескочи онзи камък, защото се разсея… подхлъзна и… падна.

Жирафчето се самопрекъсна и се запита, защо точно този неприятен спомен се появи първи. Защо ли има навика да започва с негативното или с упреците към себе си? Защо първо забелязва недостатъците? И тъй като беше навечерието на новата година, то силно си пожела от утре нататък да промени своя нежелан навик и да го замени с нов.

Много силно поиска от себе си да запомни и да придобие умението първо:

  • да забелязва положителното;
  • да вижда всичко което присъства в него, а не само липсващото;
  • да отчита всичко добро и полезно в характера и същността си;
  • да забелязва полезните отенъци на случките, а не само несполуките.

Задържа това свое желание, завъртя го в ума си един, два, три пъти… и се завърна към спомените от изминалата година.

Изникна образът след онова злополучно падане и причината да се разсее. В ляво от споменатия камък стоеше красивата, нежна, висока и елегантна жирафка, която виждаше за първи път. Тя го проследи как пада, подсмихна се и… го запомни. Запази енергията, която той излъчваше, пламъка в очите му и ярката лъскава козина. Трудно й беше да определи кое хареса повече, пламъка в очите му или лъскавата му козина… Именно това беше добър повод за женски жирафски смехоразговори.

Последваха срещи, разходки за свежи листа за похапване, изгреви и залези, стъпки по плажа…. И времето неусетно отлетя, измина цяяяла година.

Жирафчето си спомни всички уроци, които беше научило за това време. Трудните и по-лесните. Също, онези приятели и познати, които му бяха помогнали да придобие различни умения и го бяха събудили, за да разпознае някое свое качество, старо или съвсем, съвсем новичко. Благодари им мислено и се зарадва, че ги е срещнало.

Разходи се отново из всички земи и местенца, които беше открило през отминалата година. Потърси своите радости, намери и мечтите, които все още чакаха да бъдат сбъднати. Сиилно си пожела те да станат реалност.

И тъй както се разхождаше из миналото, протегна шия и надникна в бъдещата година. Огледа се наоколо, поизтупа някоя друга идея от мисловния чувал, понареди едно или друго. Поразсмя се от забавните и леко натъжи от несигурните. Оживи се от силно желаните и леко изплаши от непознатите. Така обикаля, обикаля, строи, събаря, представя си и търси ли търси… Посвърши една полезна дейност по поставяне на нови желания, но някой почука на близката врата и го завърна.

Вратата беше въображаема, защото все пак жирафчето живееше в природата. Почукването му напомни важно, важно: Съществува единствено настоящият миг. Миналото е отлетяло, бъдещето е само във въображението ни, като очакване.

Жирафчето се огледа още веднъж, силно си пожела новата година да му донесе повече мъдрост, здраве, любов и равновесие във всичките му проявления!

Сетне бързо се затича да празнува,  че го чакаха едни приятели и жирафката, за която споменахме! 😉

 

Начин на изработване на жирафчето

Необходими продукти: 4 филии бял хляб, едно крайче от тъмен хляб, една маслина, стрък магданоз и две тиквени семки.

От снимките се вижда последователността на подреждане. Започнах с изрязването на муцунката и след това напаснах останалите части. Шарките направих от кората на тъмния хляб, а дупките на муцунката със сламка, но може да се мине и без тях.

Освен на жирафче, се оказа че било приличало на крава и на коледно еленче… 🙂

DSC04215_1

 

DSC04218_1

DSC04219_1

DSC04221_1

 

DSC04224_1

Източник:

https://www.bonappetit.com/test-kitchen/article/puppy-dog-cupcakes-and-the-world-s-cutest-food

Едно мнение за “Жирафчето от хляб изпрати годината

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s