Хранене при повишени нива на пикочна киселина

Purines_2

 

Високите нива на пикочна киселина в тялото се свързват с появата на подагра, която причинява силна болка. Тя кристализира в организма и се отлага в ставите, сухожилията и околните тъкани.

Започнах да търся информация за храненето, което цели намаляване на количеството пикочна киселина в организма, а не на самото заболяване. И се оказа, че различните източници се разминават в препоръките си или с времето се правят нови изследвания, които напълно сменят посоките… Съвсем не е изненадващо, а дори често срещано.

Споделям намереното и посочвам точния източник на отделните препоръки или мнения, за да можете сами да прецените кои съвети са подходящи и колко от информацията е полезна за конкретния случай. Всички връзки са посочени и в края на публикацията.

ПИКОЧНА КИСЕЛИНА И ПУРИНИ

Пикочната киселина е отпаден продукт (краен продукт), който се произвежда след разпадането на пурините, а те самите, основно се създават в тялото. Откриват се обаче и в много видове храни.

Много се изненадах, когато открих че една от най-важните роли на пурините е да служат при изграждането на ДНК и РНК. Беше приятно напомняне, че всяко вещество, което се произвежда в телата ни, си има своето място и роля.

Освен това, че вреда оказват както липсите, така и излишъците. Ако търсим нещо, то е балансът и регулирането на състоянието на организма ни, а не пълното изключване на някоя негова частица…

 

ПУРИНИ И КОЛИЧЕСТВО ПРОТЕИНИ

 

По този повод следва информация от сайта на  Американската национална библиотека по медицина, от 11 март 2015 г.: What can I do on my own to prevent gout attacks? (Какво мога да направя сам, за да предотвратя атаките на подаграта?). Според тях около 85 % от пикочната киселина в кръвта се произвежда вътре в тялото, а спазването на диета с ниски нива на пурини може да доведе до смъкването на 15% от общото количество. Телата ни усвояват пурините по различен начин от отделните храни и всъщност не e разумно да се избягват всички храни, които ги съдържат. При уточнението, че е желателно да се спазва балансирана диета.

Като основен причинител на кризи на подаграта посочват приемането на много месо, риба или морска храна. От друга страна, богатите на пурини вегетариански храни, като грах, боб, леща, спанак, гъби, овесени ядки, карфиол и броколи имали малък или никакъв ефект върху риска от подобни прояви…

И следва заключението, че като цяло не съществува качествено изследване на връзката между определени храни и атаките на подагра. Ето и точната им препоръка: Тъй като всеки има различен метаболизъм, добра идея е сами да опитате кое ви помага, кое не и какво количество храна понася тялото ви.“

По подобен начин звучи и изследване публикувано на 30 май 2012 г.   Purine-rich foods intake and recurrent gout attacks  (Прием на храни богати на пурини и периодичните кризи на подагра). Краткосрочното влияние на пурините от растителни източници върху риска от кризи на подагра е значително по-ниско от това на животинските. А в дългосрочен план обичайният прием на зеленчуци богати на пурини не се свързва с подобен риск. Обясняват го със значително по-ниските количества на пурини в растителните източници и другите хранителни съставки в тях, като фибри или здравословни мазнини. Последните спомагали за намаляването на дългосрочното натрупване на тегло и намалявали инсулиновата резистентност (съпротивата за отслабване).

„Следва да се отбележи, че тези храни на растителна основа са ключови съставки на диетичните подходи към намаляването на инсулиновата резистентност, за която се твърди, че в дългосрочен план е хранителна мярка – антидот на подаграта. Тези открития имат важно приложение при пациенти с подагра, тъй като храните на растителна основа са единствените протеинови източници, които могат да задоволят хранителните им нужди, след като животинските протеини се премахнат от диетата им.“

Lentils

Леща

 

В допълнение се отбелязва, че диетата с много ниски нива на пурини може да доведе до прекомерен прием на рафинирани въглехидрати и наситени мазнини, които да влошат подаграта и промяната на процеса на обмяна на веществата в организма, увеличаването на пикочната киселина и нивата на глюкоза в кръвта, триглицеридите и LDL-C (наричан лош холестерол).

Срещнах и една противоположна теория, според която увеличеният прием на протеин има ефект по извеждане на урината и всъщност намалява нивата на пикочната киселина. Публикациите са две. Първата е от 1980 г. The uricosuric action of protein in man. (Урикозуричен ефект на протеина при мъжете). Наблюдавани са 8 индивиди, при които оралният прием на протеини е променян на периоди от три дни. В резултат се вижда, че след увеличения прием на протеини, се наблюдава намаляване количествата на пикочна киселина в организма. Това довело до повишено извеждане на пикочна киселина  и прочистване на тялото.

Не успях да открия целия оригинален източник, а само обобщението му. Много ми се иска да проверя под каква форма е приеман протеинът, дали като храна или като добавка. Усвояването им може да е различно. Според мен има значение дали е извлечен протеин или цялостна храна, която съдържа и други съставки и се обработва от организма, но заедно с тях.

Втората публикация е от 2 септември 2014 г. Gout: a review of non-modifiable and modifiable risk factors (Подаграта: преглед на променливите и непроменливите рискови фактори).  По данни на NHANES (Национално проучване на хранителния прием и хранителния статус) повишените нива на пикочна киселина се свързват с по-голямо количество месо и морски продукти, но не и с общия прием на протеини. Измерването на нивата на пикочна киселина при приема на месо е 0.11 mg/dl и 0.10 mg/dl за морските продукти.

Друго перспективно проучване на Choi и екип, открива че всяка допълнителна дневна порция от месо увеличава случайния риск от подагра с 21%, а всяка допълнителна седмична порция от морски продукти повишава риска с 7%. Не отчита ефект при зеленчуците богати на пурини. Но при тези с най-високо количество зеленчукови протеини се отчита леко влияние. Отбелязва се, че въпреки умерения протеинен състав на соята, тя не показва връзка с подаграта.

И заключителния цитат: „Абсолютните диети с ниско ниво на пурини може да не са необходими при първичната превенция на подаграта, тъй като много от храните, които съдържат пурини не влошават хиперурикемията или подаграта и може всъщност да имат защитен ефект“.

 

ПОМАГА ЛИ СПИРАНЕТО НА АЛКОХОЛА?

 

В публикацията от сайта на  Американската национална библиотека по медицина, от 11 март 2015 г.: What can I do on my own to prevent gout attacks? (Какво мога да направя сам, за да предотвратя атаките на подаграта?) се посочва, че хората с подагра е по-вероятно да получат остра криза, когато са консумирали една или две алкохолни напитки през предходните 24 часа. Под една алкохолна напитка се разбира малка бутилка бира (0,33 литра), малка чаша вино (0,1 литра) или двоен шнапс (4 сантилитра).  Бирата сама по себе си съдържа относително високо количество пурини, които са допълнителен фактор.

Основните причини за негативното влияние на алкохола са увеличеното производство на пикочна киселина и намаленото количество на тази, която се отделя от бъбреците след приема му. Диуретичният ефект може да увеличи риска от кризи на подагра, а пикочните кристали се формират по-лесно в ставните връзки, ако в обкръжаващата ги тъкан няма достатъчно течност.

По подобен начин звучи и публикацията от 12 април 2006 г. Epidemiology, risk factors, and lifestyle modifications for gout (Епидемология, рискови фактори и промяна в начина на живот при подагра). В доклад на Choi и екип се изследва връзката доза – реакция на консумацията на алкохол към риска от подагра. Приемът на бира и до по-малка степен на  спиртни напитки води до повишен риск от подагра. Виното не е значим фактор за подагра.

Има ясни различия между хората, които консумират вино и тези, които консумират бира и смесени напитки. В проучване на Choi и Curhan приемът на бира и спиртни напитки води до позитивна връзка с повишено количество пикочна киселина. В контраст, приемът на вино е значимо свързан с намалени нива на пикочна киселина преди, но не и след отчитането на другите рискови фактори, които се наблюдават.

 

ПОМАГАТ ЛИ ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ?

 

Отново от в публикацията от сайта на  Американската национална библиотека по медицина, от 11 март 2015 г.: What can I do on my own to prevent gout attacks? (Какво мога да направя сам, за да предотвратя атаките на подаграта?). Посочва се, че има само едно качествено изследване на влиянието на витамин С върху нивата на пикочна киселина. Макар да откриват леко въздействие на добавката, не се проследява дали това би облекчило симптомите.

Втората свързана публикация е от  2 септември 2014 г. Gout: a review of non-modifiable and modifiable risk factors (Подаграта: преглед на променливите и непроменливите рискови фактори). Посоченото изследване открива, че приемането на аскорбинова киселина увеличава отделянето на пикочна киселина. Обяснява се със способността му да се съревновава с пикочната киселина за  повторно абсорбиране в проксималния тубул. В проксималния тубул се секретират водородни катиони и това има значение за запазването на алкално-киселинното равновесие на кръвната плазма. Добавя се и допълнителен противовъзпалителен ефект, поради действието му като антиоксидант.

 

ЧЕРЕШИ И ПУРИНИ

 

Въздействието на черешите върху проявите на подагра е разгледано в следващата публикация от 2 септември 2014 г. Gout: a review of non-modifiable and modifiable risk factors (Подаграта: преглед на променливите и непроменливите рискови фактори). Разглеждат се няколко изследвания. Първото е на Jacob и екип, които отчитат леки антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти на полифенолите в черешите (включително антоцианини и витамин C).

Приемът на череши води до ясно понижаване на пикочната киселина при здрави жени на възраст 22 – 40 години. Отделно приемането на череши намалява възвръщащите се кризи на подагра с 35%. Проследяващо проучване на черешовия сок, който е наличен без сезонни ограничения, открива значително намаляване на кризите на подагра след 4 месеца, като те не се появяват при 55% от приемащите сока.

В следващите източници са посочени няколко проучвания. Едно от 2010 г., което отчита че хората, които приемат сок концентрат от череши два пъти дневно за поне четири месеца, имат над 50% намаление на проявите на подагра. В друго от 2012 г. хора, които ядат череши или приемат екстракт имат по-малко прояви през следващите два дни, отколкото когато не приемат череши или екстракт от тях. Изследователите предполагат, че положителното влияние се дължи или на намаляването на нивата на пикочна киселина или на директното въздействие върху възпалението. (Cherry Consumption and the Risk of Recurrent Gout AttacksCherry consumption and decreased risk of recurrent gout attacks. )

 

НАТРУПВАНЕ НА ТЕГЛО

 

Затлъстяването повишава количеството на пикочна киселина, чрез предизвикването на два отрицателни ефекта. От една страна увеличено производство на пикочна киселина, а от друга намалено извеждане чрез бъбреците. Намаляването на теглото от своя страна се свързва с намаляване на нивата на пикочна киселина. Повече информация тук: 12 април 2006 г. Epidemiology, risk factors, and lifestyle modifications for gout (Епидемология, рискови фактори и промяна в начина на живот при подагра).

Мъжете, които тичат над 4 км дневно или по-бързо от 4 метра в секунда имат по-ниска степен на кризи на подагра, въпреки че това се държи частично на факта, че са по-слаби и с по-нисък телесен индекс. Намаляването на теглото се препоръчва за много заболявания и може да помогне и за намаляването на риска от прояви на подагра. Източник:  2 септември 2014 г. Gout: a review of non-modifiable and modifiable risk factors (Подаграта: преглед на променливите и непроменливите рискови фактори)

 

ФРУКТОЗА И ПОДСЛАДЕНИ СЪС ЗАХАР НАПИТКИ

 

Първоначалните проучвания върху тези подсладители откриват увеличени нива на пикочна киселина и нива на лактат, вероятно увеличени от разграждането на пурините или нов синтез на пурини. Фруктозата е единственият въглехидрат, за който се знае че увеличава нивата на пикочна киселина.

В допълнение все още се смята, че новият синтез на пурини от тези напитки оказва влияние при увеличаването на пикочната киселина. И на последно място фруктозата може да увеличи риска от инсулинова резистентност и последващо  увеличено количество инсулин, което води до намалено извеждане на пикочна киселина.  Повече информация тук: септември 2014 г. Gout: a review of non-modifiable and modifiable risk factors (Подаграта: преглед на променливите и непроменливите рискови фактори).

 

МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

 

В публикацията от 2 септември 2014 г. Gout: a review of non-modifiable and modifiable risk factors (Подаграта: преглед на променливите и непроменливите рискови фактори) се проследяват няколко изследвания. Първичните демонстрират нарастване на пикочната киселина след прием на млечен протеин (казеин и лактабумин.

Следващото на NHANES (Национално проучване на хранителния прием и хранителния статус) на Choi  и екип показва обратна връзка между пикочната киселина  и млечните продукти при намаляваща пикочна киселина с 0.21 mg/dl. Същото наблюдават и Scottish и Korean – получават резултати от точно 10 % намаление на пикочната киселина при прием на мляко.

Тези, които приемат порция или повече, от нискомаслено мляко или йогурт на ден, имат по-малко количество пикочна киселина в кръвта си, отколкото онези които се въздържат. Високият протеин и ниското съдържание на мляко може да обясни защитния ефект на млечните продукти.

 

КАФЕ И ПУРИНИ

 

Прави се сравнение на зеления чай и кафето тук – 2 септември 2014 г. Gout: a review of non-modifiable and modifiable risk factors (Подаграта: преглед на променливите и непроменливите рискови фактори). Отчита се предизвиканата от кофеина диуреза и се разглежда хипотезата, че отделянето на пикочната киселина може да нарасне поради увеличен бъбречен и кръвен поток. Пикочната киселина намалява при увеличаването на приема на кафе, връзка която не се наблюдава при зеления чай. При второ изследване при японските мъже и жени, това твърдение се потвърждава, като ефектът е по-силен при мъжете, отколкото при жените.

Има подобни резултати и при изследване в Америка при общо количество кафеин – 4-5 чаши кафе на ден, които водели до значително намаляване на пикочната киселина от  0.26 mg/dl, спрямо хората които не пиели кафе. Близки резултати се получават и при безкофеиновото кафе, което говори за влияние на останалите съставки.

Според мен, 4-5 чаши кафе на ден са голямо количество и следва да се имат предвид останалите ефекти на напитката.

 

лайка сушена

 

ЧАЙ И ПУРИНИ

 

Текущите доказателства предполагат че пиенето на чай не влияе върху риска от подагра. Въпреки това, поради ограничените изследвания, консумацията конкретно на зелен чай може положително да се свърже с повишени нива на пикочна киселина. Is tea consumption associated with the serum uric acid level, hyperuricemia or the risk of gout? A systematic review and meta-analysis (Свързан ли е приемът на чай с повишени нива на пикочна киселина, хиперурикемия или риск от подагра? Систематичен преглед и мета-анализ).

 

ВОДА И КОЛИЧЕСТВО ПУРИНИ

 

В едно изследване от 2009 г. се открива, че с всяка чаша вода, която се приема в рамките на 24 часа преди криза, рискът от повторната й поява намалява. Например, тези които изпиват пет до осем чаши вода имат 40% намален риск от поява на атаки на подагра, спрямо тези които са изпили само една чаша или по-малко, през предишните 24 чаша. Авторите на проучването не могат да дадат специфични препоръки за количеството вода, което хората трябва да пият, тъй като зависи от медицинското им състояние и нивата на физическа активност. Purines in DNA and RNA (Пурините в ДНК и РНК)

 

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0073051/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3889483/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226107/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4251556/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7424639

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4251556/#R80

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331744/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4119792/

http://study.com/academy/lesson/what-are-purines-definition-lesson-quiz.html

http://www.upmc.com/patients-visitors/education/nutrition/Pages/low-purine-diet.aspx

http://www.arthritis.org/about-arthritis/types/gout/articles/low-purine-diet.php

http://www.goutpal.com/gout-diet/purines-and-pyrimidines/high-purine-foods/

http://www.goutpal.com/gout-diet/purines-and-pyrimidines/

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa035700#t=article

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3708337/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21550218

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145303/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4205022/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23023818

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3510330/

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s