Глюкоза, кръвна захар и натрупване на мазнини

blood sugar levels

Чета разни текстове на тема хранене и все си намирам въпроси, колкото да ме тормозят да им търся отговорите… Така беше със свободните радикали и антиоксидантите, а сега е с глюкозата. Намирам си сетне отговори, за да спрат да обикалят тези въпросителни знаци из главата ми.  😉 Днес споделям откритото за глюкозата, кръвната захар и връзката с натрупването на мазнини.

Защо пиковете на глюкозата в кръвта влияят върху телесното тегло?

Преследваме измененията, които претърпяват нивата на глюкозата в кръвта през деня, вследствие на поемането на въглехидрати.

Въглехидратите наричани също глюкозиди, се смилат и трансформират в глюкоза в гастроинтестиналния апарат. След хранене, особено когато то е богато на въглехидрати, се увеличава концентрацията на глюкоза в кръвта (гликемия, гликемичен индекс).

Увеличаването на нивото на кръвната захар стимулира панкреаса – задстомашната жлеза на храносмилателния апарат, да отделя хормона инсулин. Последният  достига до всички тъкани на организма, чрез кръвта.

Хормон на изобилието

Използването на глюкозата от всички клетки се улеснява от инсулина. Освен това той стимулира запазването на излишната глюкоза под формата на мазнини, най-вече триглицериди в адипозната тъкан (липогенеза). А когато наличието на обилно количество глюкоза прави ненужно използването на енергийните запаси, инхибира мобилизацията на мазнини от адипозните депа (липолиза). Спомага за складирането на излишъците в мастните депа и блокира използването на запасите. Инсулинът управлява моментите на изобилие на енергийни източници. По тази причина е наричан „хормон на изобилието“.

Именно той свежда глюкозата в кръвта до нормална концентрация, като спомага за употребата й за производство на енергия от клетките или като се депозира под формата на мазнини.

За пиковете и апетита

Увеличаването на кръвната захар след храна, води до освобождаване на инсулин. Колкото по-рязко е нарастването, толкова по-голямо е това освобождаване. Последното води до внезапно намаляване на нивата на глюкозата до стойности, дори по-ниски от първоначалните. Ето защо голямата част от глюкозата не се употребява, а се натрупва, като мазнини в адипозната тъкан.

Отделно твърде бързото връщане към ниските нива на кръвната захар, се превръща в състояние на „липса на гориво“ за организма. Ето как се предизвиква чувство за апетит, което води до допълнителен прием на храна. Затова се огладнява рязко след много въглехидрати.

Постепенното увеличаване на кръвната захар

При противоположния вариант, когато увеличаването на кръвната захар е постепенно, се освобождава количество инсулин, което създава бавно и постепенно връщане на нормалните й нива.

Ниските нива на инсулина дават знак на организма да се използват енергийните запаси и да се задействат мазнините от адипозната тъкан.

Кръвната захар, която не търпи резки спадове, не изпраща сигнали за повишен апетит и не води до прием на излишни калории.

Horse-radish apple salad

Салата с хрян и ябълки

 

Откъде се появи тази глюкоза, създаваща въпроси?

В текста към салата с хрян и ябълки:

„Доказано е експериментално, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет.“

Елдата, причини да присъства на трапезата ни:

„Едно словенско изследване от 2001г. показва, че сварената елда или хлябът направен с поне 50% брашно от елда, предизвиква значително по-нисък отклик след хранене на глюкозата в кръвта и инсулина, спрямо белия житен хляб. Това я превръща в здравословен избор за хора с диабет.“

Лещата, като здравословен помощник:

„Лещата съдържа растителни стероли, намаляващи нивата на лошия холестерол и инхибитори на тирозин-киназата, които действат заедно с влакнините, за да стабилизират кръвната захар.“

Червеното цвекло –  за всичките му ползи, които събирам в едно изречение

„Цвеклото на практика е бедно на мазнини и съдържа малко калории. Въпреки че гликемичния му индекс е 64 (средна стойност), има изключително нисък гликемичен заряд от 2.9, което означава, че много бавно се превръща в захари и по този начин задържа нивата на кръвната захар стабилни. Цвеклото съдържа антиоксиданта алфа-липоева киселина, която намалява нивата на гликозата, повишава чувствителността към инсулин и предпазва от окислителните процеси, причинени от стрес при пациенти с диабет. Изследване върху алфа-липоева киселина публикувано през 2004г. показва, че тя намалява периферна невропатия и/или автоимунна невропатия при диабетици.“

Бадемово мляко:

„Почти не оказва влияние върху кръвната захар, тъй като е с ниско въглехидратно съдържание.“

Нахутът – богат, богат, богат на хранителни вещества, здравословни ползи и наистина много вкусен:

„Едни от най-важните макроелементи за регулирането на кръвната захар са фибрите и протеина. И двата имат изненадващата способност да стабилизират потока на храната в храносмилателния ни тракт и да предотвратяват прекалено бързото или прекалено бавното й разпадане. Нахутът е с гликемичен индекс със стойност от 28-32, което означава, че въглехидратите в тях се разграждат и смилат бавно. Това спомага за намаляването на теглото и за контролирането на апетита. По важното е, че когато храната преминава през нас при здравословна скорост, освобождаването на захари от нея е по-добре регулирана. Силните витаминни и минерални съставки на храната, включително антиоксидантни, могат да спомогнат за стабилизирането на храносмилателното влияние върху кръвната ни захар. При изследване на хора приемащи половин чаша нахут дневно се наблюдава подобрение в кръвната захар само след седмица.“

 

С пожелания за добър апетит и добро настроение!

 

Източници:

http://www.medicalmedium.com/blog/truth-about-blood-sugar/

http://www.rd.com/health/conditions/blood-sugar-levels/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024697/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022906/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0062486/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0015897/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0033234/

 

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s