Сушене на цвят от медицинска, полска лайка (Matricaria chamomilla)

лайка сушена

След цвета от бъз, в сушилнята сложих и лайка. Прекрасният й аромат превзе цялата стая… Медицинската лайка е силно разпространена и използвана билка, но има серия особености при разпознаването и сушенето й. 

Медицинската лайка, полска лайка (Matricaria chamomilla) се използва, като лекарство от хиляди години, още в дребен Египет, Гърция и Рим. Според Англо-саксонците тя е една от деветте божествени билки дадени на човека. Една от най-широко разпространените и използвани билки, но има особености при разпознаването й.

Лайката е едногодишно тревисто растение с изправено, силно разклонено в горната си част, ребристо-набраздено, кухо стъбло. Коренът й е светлокафяв вретеновиден тънък влакнест корен. Височината й е от 15 до 60 см. Листата са ситно оформени, двойно- и тройно перести, седящи, пълзящи, нишковидни, силно разсечени, на тесни дялове, покрити с реснички.

Цветовете й се събират в съцветие кошничка, на дългите дръжки, излизащи от пазвите на листата, на върховете на разклоненията на стъблата. Има жълт център и бели листенца около него. Те са с 12 – 18 бели, езичести, околовръстни цветчета, дълги 8 – 14 мм. Жълтите вътрешни цветчета са жълти, тръбести, с 5 зъбчета. Обвивката на кошничките е с яйцевидни, жълтеникавозелени листчета, с широк ципест ръб.

Плодът на лайката е кафявозелена, продълговата и дребна семка, слабо сплескана, без хвърчилка, с пет тънки ребра от вътрешната страна.

Разпространена е в цялата страна, до около 1000 метра надморска височина, по тревисти и изоставени места, из посевите, край селища и пътища.

Медицинската лайката се различава от останалите близки видове по това, че съцветието й е голо и изпъкнало, кухо и с малки ямички. То е полусферично при съвсем скоро разцъфналите кошнички, а към края на цъфтенето се удължава до конусовидно. Само полската лайка има приятен и характерен аромат, кухо конусообразно цветно легло (често наричано тичинка). Няма равни части и няма вдлъбнатини.

Цъфти в периода от месец май до август, но се бере до края на юли. Прави се ръчно, за улеснение с малки специални гребени. Бере се, когато езичетата на белите периферни цветчета са в хоризонтално положение, а половината от жълтите тръбести вътрешни цветчета  в кошничката са се разтворили. Откъсва се с дръжка не по-голяма от три сантиметра. Берат се целите цветни кошнички. В слънчеви дни по обяд, желателно е да е в сухо време, след вдигане на росата. Ако се откъсват прецъфтяващи или прецъфтели цветове, с увиснали бели цветчета, то те лесно ще се разпаднат по време на сушенето. Активните вещества в билката са най-много в периода на цъфтене, но не преди съзряване или след прецъфтяване. Прясно откъснатата билка се запарва и самозагрява лесно. За избягването на проблеми може да се разстели на сянка върху плат от естествена материя или рехаво в плитки кошници.

Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40ºС. Изсушените кошнички са с бели периферни листчета, зелена дръжка и обвивка, с приятна миризма и има слабо горчив вкус.

 

 

Внимание! Полската лайка често се бърка с растенията от групата Anthemis. Трябва да се обръща особено внимание за вида Anthemis cotula L., който е отровен и с неприятен аромат. В контраст на истинската лайка, A. cotula L. подобно на A. arvensis L. и A. austriaca Jacq., Matricaria inodora L. (немиризлива лайка) има четинковидна форма на цветното легло, която е запълнена, тоест с пълно съцветно легло, покрито с люсповидни ципести или четинести прицветници. По-старите, късни цветове са почти без аромат. Немиризливата лайка е с полусферично до тъпоконично изпъкнало, но плътно съцветно легло, както и без характерен аромат.

 

 

 

Според народната медицина цветовете от лайка се използват за инхалации при грип и настинка, за промивки на очите,  болки, спазми и колики, гастрити, колити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, безсъние, възпаления на устната кухина, венците и гърлото, кожни раздразнения и рани, а също и хемороиди.

Внимание! Приемът на големи дози лайка, може да предизвика гадене и повръщане. Възможно е и да се появят обриви. Да се избягва комбинирането й с лекарствени средства за разреждане на кръвта.

 

лайка

 

Начин на сушене

Първо – хигиена. Много е важно всичко, което се докосват цветовете да е чисто. Може да използвате ръкавици, за да не оставяте влага от ръцете си. Потенциалните мръсотии могат да доведат до загуба на всичко изсушено.

Второ – почистване и подбиране.  Ако има гнили части, примеси или насекоми се отстраняват.

Трето – нарязване. Премахват се излишните дръжки, над 3 см.

Четвърто – нареждане. Редят се в тавичките на сушилнята върху предварително нарязани листи хартия за печене с формата на тавичките, като се оставя малко разстояние между цветовете, за да може въздухът да преминава покрай тях. Или се използват специални подложки, ако имате. Запълва се максимум 90% от всяка тавичка. Цветовете допълнително смаляват размера си след сушенето и ако не се постави хартия или специална подложка, ще изпадат.

лайка

Пето – сушилнята. Ако имате сушилня, в която въздухът циркулира отгоре-надолу (вентилаторът е отгоре), а не отстрани, ще има разлика във времето за сушене. Най-бързо изсъхват тези в най-долната тава, а най-бавно в най-горната. Можете да решите проблема, като периодично въртите тавите, като ги пренареждате отгоре-надолу. Неудобно е, ако трябва да го правите нощем, на нощната тарифа, докато спите…

За да си решите проблема, се препоръчват сушилни със страничен поставен вентилатор, който да разпределя въздухът равномерно. Улеснявате се, но те са по-скъпи.

 

Шесто – време за сушене. Сушенето отнема около 2 часа.

 

Седмо – проверка за готовност. Има няколко метода за проверка на готовността. Първият е когато цветовете се натиснат, да не възстановяват сами формата си. При лек натиск остават еластични, но при по-силен отпадат отделните цветчета. Вторият е да не се усещат влажни при докосване, никаква влага. Третият да се чува сух звук, когато ги пуснете от известно разстояние върху твърда повърхност. Намерих и още един метод за проверка, когато решите, че са изсушени, сложете ги в найлонов плик и го затворете. Ако се появи каквато и да е влага (кондензация) след няколко минути, продължавайте да ги сушите.  Ако ги извадите прекалено рано ще мухлясат.

лайка сушена

 

От около 600 гр. пресни цветове се получават около 100 гр. изсушени.

Осмо – съхраняване. Открих различни препоръки за съхраняването. Първо в херметически затворени буркани или в херметически затворени пликове. Може също в платнени торбички, в които да дишат. Също в картонени кутии, обвити в пергаментова хартия. Надписвам датата на изсушаване и вида на билката. Потенциални заплахи при съхраняването са: влага, кислород, светлина, горещина, гризачи и буболечки. Повече за предпазването от всичко това в общата информация.

Сушене на открито

При сушенето на открито цветовете се нареждат в тавички или други плоскости, които се оставят навън, на сянка. Сушенето на слънце намалява качеството и води до избледняване на цветовете. Покриват се с тензух (голямо парче марля), което да ги предпазва от мухи и други паразити. Сушенето обаче отнема доста повече време, дни до седмици, но пък не хабите електрическа енергия.

Добри резултати от сушенето и добро настроение!

Можете да прочетете общата информация за сушенето на плодове и зеленчуци, както и алгоритъма на сушене на плодове и зеленчуци в сушилня (дехидратор, машина за сушене на плодове и зеленчуци).

 

 

Източници:

Dehydrate2Store 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210003/ 

Issac O. 1st ed. Czecho-Slovakia: Prague press; 1989. Recent progress in chamomile research- medicines of plant origin in modern therapy.

Crevin JK, Philpott J. 1st ed. USA: Duke University Press; 1990. Herbal medicine past and present.

Franz Ch, Bauer R, Carle R, Tedesco D, Tubaro A, Zitterl-Eglseer K. Study on the assessments of plants/herbs, plant/herb extracts and their naturally or synthetically produced components as additives for use in animal production. CFT/EFSA/FEEDAP/2005/01. 2005:155–69.

http://www.bilkitebg.eu/%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0-matricaria-chamomilla/

https://en.wikipedia.org/wiki/Anthemis 

https://en.wikipedia.org/wiki/Anthemis_arvensis

https://en.wikipedia.org/wiki/Anthemis_cotula

https://pt.wikipedia.org/wiki/Anthemis_austriaca

https://en.wikipedia.org/wiki/Tripleurospermum_inodorum

 

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s