История от аптеката – стрес и холестерол

Преди няколко години присъствах на един разговор в аптеката. Мъж на около 50 години обсъждаше с фармацевта, че има висок холестерол (холестерин),  а не яде мазни храни и много месо. Като цяло диетата му била лека и беше видимо озадачен. Жената се усмихна добронамерено и му каза, че основна причина, която често се игнорира е стресът.

Запамети се тази история, остави трайна следа и въпроси в главицата ми. Защо? На какво се дължи, ако е вярно?

Днес, открих отговор в книгата на Рюдигер Далке – Агресията като шанс, 2006 г., издателска къща Хермес, в този откъс от главата Принципът на Марс в ежедневния живот:

„Стресът и последиците му

Щом хората влязат в конфликт помежду си, се променя химията на тялото. Стресовите хормони адреналин и норадреналин се покачват и очакват съответна активност от тялото. Ако тя се забави, съдовете въпреки това се свиват, сърдечната честота се увеличава, зениците се свиват, косите настръхват и брадичката се издава напред.

Нервната ситуация се повлиява сега от симпатиковия, „мъжкия“ дял на вегетативната нервна система (за разлика от „женския“, парасимпатиков дял). Тук става дума за нападение или бягство. Ако тази ситуация обаче перманентно се предизвиква, без – както е тренирано от еволюцията – да се реагира, тоест човекът нито започва да се бори, нито побягва, тогава това ще намери въплъщение в една психосоматична болестна картина. По такъв начин се появяват симптоми като високо кръвно налягане, а впоследствие например ангина пекторис или сърдечен инфаркт.

Пътят нататък, благодарение на традиционната медицина, е изследван научно твърде добре. Намиращият се постоянно под натиск организъм е принуден да държи в стеснено състояние кръвоносните съдове, като впоследствие си спестява усилието да разшири междувременно отново съдовете. Той ги оставя в стесненото положение, при което налягането се увеличава. При това повишено ниво на налягане по-нататъшни максимални стойности на кръвното налягане могат да доведат до разрушаване на фината вътрешна обвивка на съдовете. На тези места на разрушаване след това се стига до отлагане на кръвни мазнини като холестерина. В едно толкова измъчено от стрес общество, изложено на високо напрежение като нашето, тези отлагания започват още след пубертета и достигат – според нивото на напрежение – с течение на десетилетията до степен, при която може да се стигне до пълно запушване на съда. Ако е засегнато сърцето, в този случай се говори за инфаркт.“

Стрес, високо кръвно налягане, холестерин… Основното, липса на подходящ отдушник на напрежението. Ето защо, ако спазваме „лека диета“, следва да имаме предвид и този сериозен фактор. А дали да не започнем първо от него? Да се замислим колко често се грижим за себе си. Да потърсим всички възможни начини да освобождаваме задържаното в нас, споменатото по-горе „да се реагира“. С препоръката то да не вреди на останалите. Да се потърсят отдушници, според личните интереси. От разходки в близкия или далечния парк, през дълги разговори с приятел, йога практика, плуване, масаж, пеене, танци и всяко друго любимо занимание. Помислете, потърсете, погледнете в себе си. Все ще излезе нещо, което да носи щастие или отмора.

С което стигам до „Щастието е най-добрата храна„, краткото изречение, сложено под заглавието на блога. В него е скрито именно желанието ми да напомня, че грижата за личното ни щастие и енергия, следва да е на първо място.

Малкият пример от инструкциите за безопасност в самолетите го доказва. Те посочват, че при нужда от кислородна маска, първо следва да я поставим на собственото си лице и чак след това да се обърнем към човека до нас. Логично, как иначе бихме могли да помогнем, ако самите ние не можем да дишаме?!

Да се върна към темата. Да, здравето е пряко свързано с храненето, но не бива да забравяме, че колкото се грижим за хранителната си диета, толкова трябва да се грижим и за емоционалната. Важно е не само какво поставяме в устата си, но и какво допускаме в сърцето си.

С пожелания за добра храна за тялото и душата!

 

Източници:

Рюдигер Далке – Агресията като шанс, 2006 г., издателска къща Хермес

 

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s