Сушене на цвят от бъз (свирчовина, дървен бъз)

Flos Sambuci nigri

Тази година реших да опитам да изсуша цвят от бъз, наричан още свирчовина, дървен бъз, бузе, бъзлян и с латинско име Flos Sambuci nigri (Caprifoliaceae) в сушилнята. Споделям опита си тук. Като се замисля, това е първата билка, която попада в машината, досега все храните имаха предимство. Беше последвана от лайката, колкото да заухае и на нея в цялата стая. 😉

Бъзът цъфти през май – юни и се бере преди да е прецъфтял. Да не се чака пълното разцъфване на всички цветчета в съцветието, защото венчелистчетата лесно падат. Брането на цветовете става след одрязване на цялото съцветие, непосредствено под мястото на разклоненията му.

Flos Sambuci nigri

Представлява храст или високо до 7-8 метра дръвче с тънка и сива кора. Наричат я свирчовина, защото от по-дебелите клони се правели свирки, след премахването на меката й сърцевина. Цветовете са от бели до кремави, по върховете на стъблата, дребни и много красиви. Ароматът им е специфичен. Плодчетата му са черновиолетови и узряват в периода август – септември.

Flos Sambuci nigri

Според народната медицина цветът от бъз се използва при простудни заболявания, бронхити, туберкулоза, ангини, пресипнал глас, възпаление на бъбреците и пикучния мехур, хемороиди, импотентност, подагра, високо кръвно налягане, задух, затлъстяване, синузити.

Flos Sambuci nigri drying

Сушене на цвят от бъз в сушилня (дехидратор, машина за сушене на плодове и зеленчуци)

Първо – хигиена. Много е важно всичко, което се докосват цветовете да е чисто. Може да използвате ръкавици, за да не оставяте влага от ръцете си. Потенциалните мръсотии могат да доведат до загуба на всичко изсушено.

Второ – почистване и подбиране. Ако има гнили части или насекоми се отстраняват.

Трето – нарязване. Съцветията се нарязват до подходящи за сушене размери, така че да не се смачкват от тавичките.

Четвърто – нареждане. Редят се в тавичките на сушилнята върху предварително нарязани листи хартия за печене с формата на тавичките, като се оставя малко разстояние между цветовете, за да може въздухът да преминава покрай тях. Запълва се максимум 90% от всяка тавичка. Цветовете допълнително смаляват размера си след сушенето и ако не се постави хартия или специална подложка, ще изпопадат.

Пето – сушилнята. Ако имате сушилня, в която въздухът циркулира отгоре-надолу (вентилаторът е отгоре), а не отстрани, ще има разлика във времето за сушене. Най-бързо изсъхват тези в най-долната тава, а най-бавно в най-горната. Можете да решите проблема, като периодично въртите тавите, като ги пренареждате отгоре-надолу. Неудобно е, ако трябва да го правите нощем, на нощната тарифа, докато спите…

За да си решите проблема, се препоръчват сушилни със страничен поставен вентилатор, който да разпределя въздухът равномерно. Улеснявате се, но те са по-скъпи.

Шесто – време за сушене. Сушенето отнема няколко дни, ако спазите препоръката за максимална температура до 45 градуса по Целзий.

Flos Sambuci nigri drying

Седмо – проверка за готовност. Има няколко метода за проверка на готовността. Първият е когато цветовете се натиснат, да не възстановяват сами формата си. Вторият е да не се усещат влажни при докосване, никаква влага. Третият да се чува сух звук, когато ги пуснете от известно разстояние върху твърда повърхност. Намерих и още един метод за проверка, когато решите, че са изсушени, сложете ги в найлонов плик и го затворете. Ако се появи каквато и да е влага (кондензация) след няколко минути, продължавайте да ги сушите. Ако ги извадите прекалено рано ще мухлясат.

От 100 гр. свеж цвят бъз се получава около 10 гр. сушени цветове без дръжки.

Flos Sambuci nigri drying

Осмо – съхраняване. Открих различни препоръки за съхраняването. Първо в херметически затворени буркани или в херметически затворени пликове. Може също в платнени торбички, в които да дишат. Също в картонени кутии, обвити в пергаментова хартия. Надписвам датата на изсушаване и вида на билката. Потенциални заплахи при съхраняването са: влага, кислород, светлина, горещина, гризачи и буболечки. Повече за предпазването от всичко това в общата информация.

Flos Sambuci nigri drying

Сушене на открито

При сушенето на открито цветовете се нареждат в тавички или други плоскости, които се оставят навън. Покриват се с тензух (голямо парче марля), което да ги предпазва от мухи и други паразити. Сушенето обаче отнема доста повече време, дни до седмици, но пък не хабите електрическа енергия.

Добри резултати от сушенето и добро настроение!

Можете да прочетете общата информация за сушенето на плодове и зеленчуци, както и алгоритъма на сушене на плодове и зеленчуци в сушилня (дехидратор, машина за сушене на плодове и зеленчуци).

Flos Sambuci nigri

Източници:

Dehydrate2Store

http://www.bioprogramme.net/bilki-i-smesi/tsvat-cviat/cviat-baz

http://www.infopharma-bg.eu/cheren-darvesen-buz/

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s