Левурдата – дивият чесън на пролетните мечоци

Левурдата, позната още като леорда, мечи лук, див чесън, див лук ичесън с широки листа, е едно от зелените растения на пролетта, които смело може да сложим на масата. Мечото му име произлиза от историята, че това е първото нещо, което мечките бързат да похапнат, веднага след събуждането си от дълбокия зимен сън, за да се възстановят и заредят. Дали е така? Не знам, а и не държа да разбирам лично, предвид че мечките се катерят и по дърветата… 😉

На кратко левудрата се използва и е полезна за:

  • Пролетна подкрепа на организма;
  • Противовъзалителна профилактика;
  • Има противогъбично и антимикробно действие;
  • Намалява нивата на лошия холестерол;
  • Подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система;
  • Притежава противоракови способности.

ЛЕВУРДА (Allium ursinum)

Левурдата  има листа широки до 4 см и дълги до 30 см.  Растението има луковица, която започва от основата на единично листо. Обикновено има по две или три листа, но по-старите, добре оформени екземпляри може да имат и повече. Листата са със заострени върхове, а към основата стеснени. В България цъфти в периода април – юни.

Дивият чесън расте в широколистни гори с влажни почви. Среща се в цялата страна. Разпространява се вегетативно и чрез семена.

Левурда, в началото на март.

ПЕРИОД НА БРАНЕ

Листата на левурдата се берат през пролетта, преди растението да е цъфнало.

Видът на листата й се вижда на снимките. Имат единична основна жилка, която минава през средата на листото. Има заострени върхове, стеснено е към основата и еединично за една луковица. Не е с много листа от една луковица, както е при момината сълза. Листото расте единично, а не под формата на фуния, с няколко листа едно в друго.

Много е важно да не се бърка с момината сълза, която също е с бели цветове, когато цъфти, но е отровна!!!

Не бива да се бърка и с други растения, които растат в близост до нея и може също да са отровни.

Освен по външния вид, можете да различите левурдата по типичния аромат на зелен чесън. Казват му и лук, но на мен лично повече ми напомня на аромата и вкуса на зеления чесън. Задължително проверявайте за този аромат след откъсване на листото, ако го няма, означава че растението не е левурда!

Внимавайте и не бъркайте левурдата с други растения, които не отговарят на описаните по-горе характеристики!

В тази връзка препоръчвам да разгледате този източник, дори да не разбирате английски език – http://www.ramsdale.org/ramsons.htm – тук можете да видите много добра рисунка на всички части на левурдата и сравнителни снимки с други растения, с които често се бърка. На този сайт можете да откриете и над 200 рецепти с левурда.

 

 

 

 

 

 

 

НАЧИН НА СЪХРАНЯВАНЕ

Откъснатите листа левурда се съхраняват в хладилника сухи (без да са мокри от измиване), поставени в плик,  за период от една до две седмици.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Листата на левурдата са ядливи. В източниците се посочва, че останалите части също са такива, но споделям пробваното от личен опит, а именно за листата. Те най-често се прибавят в сурово състояние към салати, сирена, кисело мляко или сосове, като например песто с босилек. Термичната обработка се избягва, тъй като по време на нея се губят голяма част от полезните й съставки.

Често срещана салата е тази в комбинация с краставица, репички, сварени яйца, подправена с олио, оцет и сол.

Друг подобен вариант е с гъсто кисело мляко, сирене, сварено яйце и отново олио, оцет и сол.

Салата с левурда и майонеза

И разбира се, както и с листата от глухарче, може да се прибавя към всички видове пролетни салати, които поставяме на масата.

 

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

Левурдата притежава характеристиките на останалите растения в групата на лука и чесъна. Съдържа етерично масло с винилсулфиди, алиин пипеколинова киселина и следи от меркаптан, който придава особения чеснов аромат. Левурдата, със своите сулфидни съставки, подобни на тези в лука и чесъна, явно притежва близко лечебно действие. От медицинска гледна точка има противогъбични и антимикробни способности, а освен това оказва добро влияние върху сърдечно-съдовата система. Особено полезна се смята за намаляването на кървното налягане и високите холестеролни нива в кръвта, отлагането му в стените на кръвоносните съдове, води до усилването на сърдечните съкращавания и забавянето на сърдечния ритъм. Растението притежава и антиоксидантни способности (противоракови), които помагат за борбата със свободните радикали.

Повечко по тази тема тук:

Антиоксидантите – за връзката им със свободните радикали

Свободните радикали – с какво са заети

И внимавайте да не си загубите някоя ръкавица, докато берете левурда, както направих аз. Намерих я, видимо, но след една седмица, малко поръфана и върната, явно като неподходяща за храна… 😉

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Левурдата следва да се използва предпазливо по време на бременност и кърмене, особено ако имате съмнение за проявени алергии към групата на чесъна и лука.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Приема се, че консумацията на левурдата, в количества, като при обикновена дневна порция храна е безопасна.

Отново, левурдата не се препоръчва за хора със склонност към алергии към групата на чесъна и лука.

По-често се срещат предупреждения за отравяния при грешки в брането на левурдата и откъсването на други видове растения. Особено податливи са хора на възраст над 65 години, при които обработката на хранителните вещества е променена (забавен метаболизъм).

Левурдата следва да се приема внимателно, когато се комбинира с билки и лекарства, които водят до повишен риск от кървене. Освен това може да увеличи действието на противовъзпалителните лекарства.

Във връзка с тези предупреждения се препоръчва да не се разчита или прекалява с една единствена храна при диетичния режим, а да се набляга на разнообразието в храненето, за да се постигне добро здраве.

 

Източници:

http://eol.org/pages/1085089/overview

http://gernot-katzers-spice-pages.com/engl/Alli_urs.html

http://www.ramsdale.org/ramsons.htm – тук можете да видите много добра рисунка на всички части на растението

http://www.wildfooduk.com/hedgerow-food-guide/ramsons-1-hedgerow/

http://www.livingnaturally.com/ns/DisplayMonograph.asp?storeID=3ED1FF6A18BD42979FFF73C8E8CD4512&DocID=garlic

 

Едно мнение за “Левурдата – дивият чесън на пролетните мечоци

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s