Динята – приятелка за лятото

Ядете ли дини? Сега му е времето 🙂
 
Природата има своя добър начин да се грижи за хората, които живеят чрез нея. А и не само за нас. Животните са добър пример за инстинктивно следване на сезонните промени и закони.
Само човекът е мислещото изключение, което намира начини да избягва сезонността, географските ограничения и особености, с което сам поема отговорността за грижата за тялото си.
Именно по този повод е добре да си спомним защо природата ни предоставя точно динята, като плод за лятото. Най-бързо можем да се сетим за голямото количество вода, която съдържа, а течностите са така необходими през този горещ период…

Но дали е само това?  🙂

IMG_20160809_185913_1r

На кратко консумирането на диня може да предпази от и да помогне при:

 • дехидратация;
 • ракови образувания;
 • влошен имунитет;
 • високо кръвно налягане;
 • действа, като естествен афродизиак;
 • подобрява настроението;
 • облекчава мускулната болка;
 • прочиства организма;
 • предпазва от камъни в бъбреците;
 • полезна при повишено телесно тегло;
 • подобрява кожното здраве;
 • полезна за зрението.

 

Народната поговорка казва: Мома и диня не могат да се познаят отвънка какви са. Да разширим смисъла и да видим какво има вътре в динята.

ДИНЯТА

Динята е нискокалоричен хидратиращ плод, който е естествен източник на антиоксиданти и освен това съдържа витамини и минерали, които помагат при възпалителни процеси, увреждания от свободните радикали и предпазват от серия заболявания.

РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Динята съдържа ликопен, който учените изучават с интерес, тъй като проявява антиоксидантни способности и други потенциални ползи за здравето. Именно той придава розово-червения цвят на този плод. Така освен доматите, учените прибавят и динята към храните с антиоксидантни способности и приятен розов или червен цвят. Ликопенът спомага за запазване целостта на клетките, чрез което подобрява защитата им от токсини, потенциална клетъчна смърт или мутации.

Освен това динята съдържа витамините А и С, които също са хвалени със способността си да предпазват от ракови заболявания и с подмладяващия си ефект за тялото.

Защо свързваме информацията за раковите проблеми и серия други заболявания с антиоксидантите и свободните радикали можете да прочетете тук:

Антиоксидантите – за връзката им със свободните радикали

Свободните радикали – с какво са заети

 

IMG_20160809_185155_1r

ПОДОБРЕН ИМУНИТЕТ

Динята подобрява имунитета, чрез споменатите антиоксидантни способности  и чрез съдържанието на витамин С. Тя спомага за намаляване времето на боледуване и подобряването на защитата на организма.

Особено подходяща е за хора с отслабнала породи стрес имунна система. Освен това обновява храносмилателния тракт, който се приема за първата бариера осигуряваща имунитет. Храносмилателната система на практика предпазва организма от микроорганизми и вредни вещества и така всъщност му осигурява основна защита.

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ И СЪРДЕЧНО ЗДРАВЕ

Динята спомага при недостиг на калий и магнезий, които са основни компоненти за естествено лечение на високото кръвно налягане. Ето защо приемът на достатъчно количество от тях е добър метод за общо намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Тя се грижи и за еластичността на кръвоносните съдове, подобрява систоличното кръвно налягане и балансира холестерола при пациенти с хипертония.

Споменатият вече ликопен помага и за подобряването на сърдечната функция.

Съществуват изследвания, според които когато външната температура е по-висока от тази на тялото, производителността му намалява до 75%. По този повод е подходящо да се спомене, че динята спомага не само за подобряването на хидратацията на организма, но и за охлаждането на тялото през лятото, чрез отделянето на пот. Ето как тя ни предпазва от сърдечен удар.

ЕСТЕСТВЕН АФРОДИЗИАК

Динята съдържа цитрулин, който в процеса на храносмилане се превръща в Л-аргинин. Последният отпуска кръвоносните съдове. Това от своя страна подобрява либидото и облекчава проблемите с еректилната дисфункция.

ПОДОБРЕНО НАСТРОЕНИЕ

Яркият цвят и естествените аромати на динята могат да повдигнат настроението. Но тя е и отличен източник на витамините от групата В, които буквално се свързват със създаването на „щастливи сигнали“ в мозъка.

Богатото съдържание на витамините В и С значително могат да подобрят настроението, баланса на хормоните и общото усещане за вътрешен комфорт.

ОБЛЕКЧАВА БОЛКАТА И МУСКУЛНАТА УМОРА

Динята съдържа Л-цитрулин, който е ефективен помощник при мускулна умора. Според изследване на „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ приемът на сок от диня от атлети, води до подобрен сърдечен пулс, който спомага за мускулното възстановяване и общото намаляване на умората и болката.

Тук помага и витамин С, който защитава хрущялите, сухожилията и костите, както и ускорява зарастването на рани и белези.

Приемът на достатъчно калий и магнезий се свързва и с възстановяването на мускулите и намаляването на болката в тях, а както се спомена вече, те се съдържат в динята. Калият предпазва от мускулни крампи след упражнения и улеснява възстановяването след наранявания.

Ето защо добра идея е енергийните напитки с високо захарно съдържание да се заместват със сок от диня.

IMG_20160809_185827_1r

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ

Калият спомага и тук, чрез способността му да прочиства токсините и да измива натрупванията в кръвта, което води до предпазване от камъни в бъбреците. Когато кръвта е замърсена с прекалено много токсини се образуват отлагания в бъбреците. Това може да доведе до висока концентрация на пикочна киселина в кръвта и до камъни в бъбреците, подагра или други болезнени състояния.

Освен това динята е естествен диуретик и спомага за производството на урина, чрез която се извеждат излишните натрупвания в организма. Динята има противоположен на кафето и алкохола ефект, тъй като те извеждат течностите от организма и напрягат бъбреците, а динята не.

ПРОЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА

Динята е съставена основно от вода – около 91-92%. Дори първоначално да изглежда нелогично, именно увеличеният прием на течности спомага за намаляването на отоците и подуването, породено от задържане на вода. Ето защо динята спомага за прочистването на тялото.

Калият и магнезият спомагат и тук. Калият действа, като електролит, подобрява циркулацията и хидратацията и помага на кислорода да достигне клетките. В същото време балансира задържането на вода в храносмилателния тракт и предпазва от дехидратиране.

Динята е пълна с вода и е лесна за смилане и по тази причина се приема за естествен помощник при диария.

Тя се смята за алкална храна, което означава че нормализира нивата на pH в организма и осигурява добро здраве. Смята се, че заболяванията се развиват по-трудно в алкална среда, спрямо киселинната. Ето защо приемът на алкални храни подобрява здравето и предпазва от възпаления.

ЗДРАВЕ ЗА КОЖАТА

Антиоксидантните способности на динята спомагат и за грижата за кожата, заедно с витамините С и А. Витамин С подобрява синтеза на колаген, предоставя защита от ултравиолетови увреждания, хиперпигментация на кожата и помага при видими кожни  възпалителни процеси.

Както бе посочено по-горе, съставките на динята спомагат за ускореното заздравяване на рани. Витамин А е необходим и при поддържането на епителните клетки и е мощно средство за борба с рак на кожата.
Магнезият също се грижи за вида на кожата, тъй като подобрява производството на колаген, който е важен компонент на кожната еластичност. Освен това има противовъзпалително действие, намалява подуването и кожните инфекции.

ЗРЕНИЕ

Съставките на динята – бета каротинът, витамин А, С, лутеинът и зеаксантинът, играят ключова роля при защитата на очите. Всички те спомагат за предпазването от възрастовите изменения при очите и общата грижа за очното здраве. При сериозен дефицит на витамин А например, се наблюдава макуларна дегенерация или изтъняване на роговицата и риск от ослепяване.

ОТСЛАБВАНЕ

Динята е нискокалоричен плод, с високо съдържание на вода, но съдържа и важни хранителни съставки. При едва 46 килокалории в една чаша, тя е добра идея за здравословно похапване или допълнение към сокове и смутита.

Тя е полезна при отслабване, като намалява времето за възстановяване след диета. Освен това е подходяща и за всички, които са физически натоварени, тъй като е добър източник на калий и магнезий.

РЕФЛУКС

Динята спомага и при рефлукс, тъй като намалява възпалението и оздравява храносмилателния тракт. Освен това регулира pH нивата, намалява телесната киселинност и успокоява чревната система.

 

ХРАНИТЕЛЕН СЪСТАВ

1 чаена чаша диня предоставя:
46 килокалории
0 гр. мазнини и протеини
5 гр. захар
21 % витамин С
18% витамин А
5 % калий
4 % магнезий
3 % мед
3 % манган
3 % пантотенова киселина
3 % витамин В1 – тиамин
3 % витамин В6

IMG_20160809_185206_1r

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Динята не е позната, като често срещан алерген, но въпреки това се препоръчва умереният й прием, поради относително високото й захарно съдържание.

Високият прием на диня може да доведе до повишени нива на захарта в кръвта.

Не е подходяща за хора с инсулинова резистентност, включително за хора с преддиабетно състояние или с диабет. За тях е подходящ приемът на плодове, които съдържат повече фибри, като малините и боровинките например.

Отново се препоръчва разнообразното хранене и избягването на прекомерния прием на един вид храна.

Източници:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0003056/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18724413
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23674806
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615650
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23862566
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0003056/
http://www.healthyhubb.com/10-health-benefits-of-watermelon/

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s