СВЕТА АНА – 9 ДЕКЕМВРИ

Аньовден

На 9 декември се отбелязва зачатието на света Ана, майката на Богородица. Празникът се нарича още Янино зачатие, Анино зачатие, Аньовден, Анино ведение, Света Ана Каталина.

Именници днес са Ана, Анна, Ани, Анелия, Анета, Анка, Анко, Аница, Аня, Яна, Янка, Янинка, Янула, Янко.

Света Ана е покровителка на брака, семейството и майчинството. Смята се, че закриля девиците, бременните и вдовиците. Според поверията младите жени и бременните не трябва да работят на този ден, за да раждат по-лесно. А майките не бива да работят, за да не се разболяват децата. Освен това не се пипа вълна.

Според поверията света Ана е празник на самодивите, затова мъжете не излизат извън селото, за да не срещнат прекрасните, но зли създания.

Тъй като на този ден са започнали родилните мъки на Богородица и тя боядисала дрехите си в черно, на този ден не се боядисват дрехи.

Момите гадаят как ще се оженят. Вечерта, преди празника, засяват символично зърна пшеница в ново гърне, пълно с вода. Наричат го: ако до Василовден покълнат, момата ще се омъжи през годината. Или във водата се слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба.

Празникът се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролетта. Денят започва да расте, колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.

Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (когато по стар стил се е празнувал на 22 декември, който е деня на зимното слънцестоене). Най-дългата нощ е време на нарушено равновесие между земните и божествените сили, между реда и хаоса, между доброто и злото.

За да предпазят нивите и градините, жените ги пръскат с пепел и просо против магии. Слага се жито и сол под печката. На другата сутрин със солта захранват домашните животни, за да  предпазят и тях. Пред всяка врата на къщата се пали купчина говежди тор, така че пушекът да изгони злите духове надалече.

В Македония на този ден се смята, че седем светии понасят слънцето на ръце и го „завъртат към пролет“, а на Св.Вартоломей (11 юни) го „завъртат към зима“ . Вярва се също, че завъртането към зимата става на Еньовден (24 юни), когато свети Иван намята кожуха и се стяга за зима.

На този ден жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите като деня.

Насаждат се кокошки за първи път, за да се излюпят всички яйца.

Стопаните въвеждали в къщата прасе, защото то рие напред, като пожелание да върви всичко, с което се захване човек. Ако кокошка прескочи къщния праг, годината ще е несполучлива, тъй като кокошката рие с краката назад.

На този ден се следи какъв ще е първият гост в къщата. Ако е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна.

 

На трапезата се слагат постни ястия, разрешава се риба:

Различни варива, без животинска мазнина, сурово зеле, сурова туршия.

Сухи червени чушки, пълнени с ориз

Картофи с ориз

Варено жито

Варена царевица

Баница със зеле

Банички със сладка плънка

Праз с ориз

 

Източници:

http://www.imenata.com/holliday-09-12-2015.html

Валентина Шарланова, Български традиционни празници и обичаи, изд. Ентусиаст, 2010

Мария Проданова, Български празници и традиции, изд. Бард, 2006

Елена Огнянова, Традиции и празници в България, изд. Архимед, 2002

Едно мнение за “СВЕТА АНА – 9 ДЕКЕМВРИ

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s