Нарът – тръпчивото плодово съкровище

IMG_20151026_163934_1r

Думата „нар“ (pomegranate) е със старофренски корен и означава ябълка със семки. Добро сравнение, тъй като нарът е с размери близки до тези на ябълката, а сърцевината му е пълна с ярки, тръпчиви на вкус, пурпурни семена.

Историята на нара се проследява до 3000 година пр.н.е., когато е заравян заедно с древните египтяни, като Тутанкамон, „с надеждата за втори живот”. Някои учени достигат и по-далеч, като твърдят че нарът, а не ябълката е изкушила Ева.

Без значение дали тези истории са верни или не, нарът заслужава да му се обърне внимание, поради богатата гама от хранителни вещества, които съдържа.

 

ОБЩО УКРЕПВАНЕ НА ОРГАНИЗМА

Нарът има апетитовъзбуждащо, освежаващо и подобряващо храносмилането действие, както и спазмолитично и противовъзпалително, против треска и простуда. Препоръчва се като общоукрепващо средство при изтощение на организма, като тонизиращо нервната система, пови­шаващо работоспособността, при малокръвие, атеросклероза, бронхиална астма, ангина, радиоактивно облъчване, респираторнн инфекции, малария, жълтени­ца, изгаряния и дерматози. Кожата на плода и кората се прилагат като ранозаздравяващо и противосърбежно средство.

Пресните плодове са ефективни при кашлица, простудни заболявания и малария. Не е учудващо, тъй като един нар съдържа около 40% от препоръчвания дневен прием на витамин С.

Маслото, приготвено от семената, оказва естрогенно дей­ствие.

 

pomegranate

Нар

СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Нарът съдържа разтворимите и неразтворимите влакнини, които помагат при запек и понижават холестерола. Тръпчивият сок и кората на плода се използват при при различни заболявания на червата – ентероколити, дизентерии, освен това имат глистогонно приложение. А полифенолите в кората на нара потискат развитието на дизентерийния бацил.

 

АНЕМИЯ

Голямото количество органична киселина, подобряваща абсорбиранието на желязото, заедно с аскорбиновата киселина, позволява нарът да се използва много ефективно при профилактика и лечение на анемия.

 

pomegranate

Нар

РАКОВИ И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Нарът съдържа антоциани, които предпазват организма от вредното въздействие на свободните радикали, предотвратяват образуването на ракови и сърдечносъдови заболявания. Антоцианите укрепват капилярите и поради тази причина се препоръчват при хемороиди и разширени вени.

Нарът съдържа фитохимикалите катехини и голямо количество елагова киселина, които също са антиоксиданти, спомагата за предпазването на организма от токсини, предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания и инфекции.

Освен това ни предоставя и кумаринови съединения, които действат разреждащо на кръвта и предпазват от инфаркт и инсулт.

В един нар се съдържа около 360 мг. калий, което е около 11% от дневния препоръчителен прием. Храните богати на този минерал се препоръчват за намаляване на кръвното налягане.

Сокът от нар укрепва сърдечносъдовата система, тъй като намалява окисляването на „лошия“ (LDL) холестерол.

Като цяло нарът се препоръчва при заболявания на органите на кръвообръщението, сърцето, черния дроб, жлъчния канал, бъбреците, белите дробове, исхемични заболява­ния на сърцето, за профилактика при рецидивни инфаркт и инсулт.

 

ЗЪБНА ХИГИЕНА И ПРОФИЛАКТИКА

Нарът съдържа много манган – в един нар се съдържат около 0,9 мг или 44% от препоръчителния дневен прием. Пряко се свързва със здравето на зъбите и костите.

Сокът от нар се използва за изплакване на устната кухина и гаргари при стоматит, ангина и ларингит, поради своя противовъзпалителен ефект.

 

pomegranate

Нар

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Не се препоръчва при язви на стомаха и гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.

Предозиране на отвара от кората на растението може да предизвика интоксикация (све­товъртеж, обща слабост, нарушение на зрението, гаде­не и повръщане).

 

 

Източници:

https://www.drfuhrman.com/library/article19.aspx

http://www.medicaldaily.com/pomegranate-health-benefits-fruit-helps-protect-against-plaque-hunger-and-certain-340020

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/10/pomegranates.aspx

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s