Сушене на смокини

 

Dehydrating figs

Смокини… Много ги обичам. С наситен сладък вкус и неповторим чар, скрит под обвивката. 🙂 Ако решите да ги запазите и за зимата, освен че можете да си направите сладко от цели смокини, може да ги изсушите или замразите. Тук ще намерите подробна информация за сушенето.

При сушенето на плодове и зеленчуци има серия особености, спазването на които осигурява добри резултати и намалява възможностите за загуби на инвестираното време, труд и храни. Можете да прочетете общата информация за сушенето на плодове и зеленчуци, както и алгоритъма на сушене на плодове и зеленчуци в сушилня (дехидратор, машина за сушене на плодове и зеленчуци).

 

Сушене на смокини в сушилня (дехидратор, машина за сушене на плодове и зеленчуци)

Първо – хигиена. Много е важно плотовете, дъските, приборите и всичко, което се докосва до плодовете да е чисто. Може да използвате ръкавици и да прибирате изсушените плодове и зеленчуци с метална, пластмасова или дървена щипка. Потенциалните мръсотии могат да доведат до загуба на всичко изсушено.

 

Второ – почистване и подбиране. Смокините се измиват много добре. Избират се добре узрели и неферментирали плодове. Ако има гнили части или петна се отстраняват. Ако оставите нещо подобно, отново рискувате да си загубите времето и всичко инвестирано.

 

Трето – подготовка за сушене.  Смокините изискват допълнителна подготовка, освен измиването и нарязването. Първо трябва да се бланшират за 30 секунди във вряла вода. Процесът по бланширането е подробно описан в линка към този параграф. След бланширането се отцеждат и се нареждат в тавичките. Бланширането спомага за омекването на обвивката им и по-лесното сушене.

Dehydrating figs

Четвърто – нарязване. Смокините се режат на приблизително еднакви по размер и дебелина парчета. Тези, които имах бяха малки и ги срязах на две. Това осигурява едновременното им време за изсушаване. Можете да ги оставите и цели, важното е предварително да са бланширани, за да не останат със суха обвивка, но меки и влажни отвътре.

Dehydrating figs

Сушене на смокини в сушилня (дехидратор)

 

Пето – нареждане. Редят се в тавичките на сушилнята, като се оставя малко разстояние между парченцата, за да може въздухът да преминава покрай тях. Запълва се максимум 90% от всяка тавичка.

 

Шесто – сушилнята. Ако имате сушилня, в която въздухът циркулира отгоре-надолу (вентилаторът е отгоре), а не отстрани, ще има разлика във времето за изсъхване на плодовете и зеленчуците в тавите. Най-бързо изсъхват тези в най-долната тава, а най-бавно в най-горната. Можете да решите проблема, като периодично въртите тавите, като ги пренареждате отгоре-надолу. Неудобно е, ако трябва да го правите нощем, на нощната тарифа, докато спите…

За да си решите проблема, се препоръчват сушилни със страничен поставен вентилатор, който да разпределя въздухът равномерно. Улеснявате се, но те са значително по-скъпи.

 

Dehydrating figs

Сушени смокини в сушилня (дехидратор)

Седмо – време за сушене. Времето за сушене варира, според дебелината (плътността) на нарязаните парчета. Най-тънко изрязаните парчета ще са готови за около 8-10 часа, останалите за около 15 часа.

 

Осмо – бланширане или замразяване и повторно сушене. Най-лесният вариант е да съхранявате изсушените плодове в херметически затворени буркани или пликове. Но ако нямате подобна възможност, може да ги бланширате за 2-3 минути във вряла вода и след това отново да ги изсушите. Ако може да е успокоение, второто сушене е по-бързо. Повторното сушене ми отне 7 часа.

 

Девето – проверка за готовност. Има няколко метода за проверка на готовността. Първият е когато се натиснат, да не възстановяват сами формата си. Вторият е да не се усещат влажни при докосване, никаква влага, особено във вътрешната част. Третият да „тракат”, когато ги пуснете от известно разстояние върху твърда повърхност. Чува се сух звук върху твърда повърхност. 🙂 Намерих и още един метод за проверка, когато решите, че са изсушени, сложете ги в найлонов плик и го затворете. Ако се появи каквато и да е влага (кондензация) след няколко минути, продължавайте да ги сушите.  Ако ги извадите прекалено рано, ще ферментират, ще се развалят, ще мухлясат. Още си спомням едни такива сини сливи от едно нетърпеливо външно сушене. Купените плодове и зеленчуци са по-меки от описаното, но те се обработват допълнително, за да изсъхват по-бързо и да издържат по-дълго.

 

Dehydrated figs

Сушени смокини

Десето – съхраняване. Открих различни препоръки за съхраняването. Първо в херметически затворени буркани или в херметически затворени пликове. Може също в платнени торбички, в които да дишат. Също в картонени кутии, обвити в пергаментова хартия. Аз самата си направих торбички от кухненска хартия за печене и след това ги слагам картонени кутии в шкафа. Надписвам датата на изсушаване и вида на плода или зеленчука. Потенциални заплахи при съхраняването: влага, кислород, светлина, горещина, гризачи и буболечки. Повече за предпазването от всичко това в бъдещият файл с общата информация и споделеният личен опит след известно време.

 

Сушене във фурната

Разликата при сушенето във фурната е, че плодовете се нареждат в тавички и се сушат при температура под 50 градуса, при леко открехната врата. Обикновено това е най-ниската степен на фурните. Но този метод ми се струва рискован. Не бих оставила фурната си да работи 6, 8 или 10 часа, без надзор… Особено, ако има деца наоколо. Отговорността е лична.

 

Сушене на открито

При сушенето на открито плодовете се нареждат в тавички, които се оставят навън. Покриват се с тензух (голямо парче марля), което да ги предпазва от мухи и други паразити. Сушенето обаче отнема доста повече време, дни до седмици. В случая със смокините отнема около 10 дни, но пък не хабите електрическа енергия.

 

Добри резултати от сушенето и добро настроение!

 

Източници:

Dehydrate2Store 

http://www.glutenfreenourishme.com/home/how-to-dehydrate-figs

5 мнения за “Сушене на смокини

 1. Моите смокини вече 12 часа не са почти „мръднали“,а уж спазвам стриктно процедурата.Моля, помогнете?

  Харесвам

  • Здравейте!
   В момента е сезонът на смокините, предполагам че са добре узрели и меки. Едва ли това е причината, но все пак го споменавам. Следва да са срязани на две и да са бланширани, така че да омекне обвивката им. Ако не е омекнала, сушенето направо ще си е мъчение. И накрая ще останат със суха обвивка, но меки в средата.
   Описаните в публикацията смокини не са от най-големите, допускам че това е възможна причина. Ако са от най-едрите… почакайте, въпрос на време е. На мен ми отне 15 часа за тези, които се виждат на снимките. Можете да прецените размера им, спрямо този на чинията – https://mydeliciousinfo.files.wordpress.com/2015/08/img_20150819_111124_1r.jpg
   Всички смокини ли са еднакво изсушени? Тавичките на сушилнята хоризонтални ли са, тоест една под друга? Ако да, следва тези най-близо до вентилатора да са по-сухи.
   Можете да изпратите допълнителна информация или снимки, ако желаете, за да помогна по-добре и да намаля предположенията си.
   Ще се радвам, ако успея да помогна.

   Харесвам

  • Да добавим и градуси тогава. 🙂
   Най-често препоръчваната температура е 50-60 градуса по Целзий.
   Можете да използвате и друг начин. Предварително да загреете сушилнята до 70 градуса по Целзий. Така да сушите плодовете два часа и след това да я намалите до 60 градуса.
   Обикновено към всяка сушилня има упътване за употреба, с препоръчителна температура за сушене, където може да се погледне подходящата за различните плодове и зеленчуци.

   Харесвам

 2. Сушенето на смокини става по два начина – на слънце или във фурна (пещ). Почистените смокини се нареждат цели върху мрежеста рамка, застлана с хартия или някаква материя и се слагат на слънце. Когато няма слънчеви лъчи, се прибират и се изваждат на следващия ден.

  Харесвам

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s