Глухарчето – плевел или суперхрана?

Dandelion Taraxacum

Глухарче (радика)

Бях прочела, че е полезно през пролетта да се добавят листа от глухарче, към салатата на децата. Реших да проверя защо. Нямах ни най-малка идея, че ще попадна на толкова много информация за ползите, скрити във всички части на глухарчето. Споделям я. 🙂

 

На кратко глухарчето се използва и е полезно за:

  • прочистването на черния дроб, подобряване функциите на жлъчния мехур, панкреаса (задстомашната жлеза), далака и червата;
  • при възпаление на пикочния мехур и бъбреците, а също и бъбречнокаменна болест;
  • за изхвърлянето на вредните вещества, прочистването на кръвта и храносмилателната система;
  • прекратяване на кръвохраченето и действа отхрачващо;
  • има отличен тонизиращ ефект и се прилага  при пролетна умора, обща слабост и хиповитаминоза;
  • намалява нивата на лошия холестерол в кръвта;
  • използва се при леки форми на захарен диабет;
  • препоръчва при анемия за подобряване със­тава на кръвта;
  • при безсъние, кожни заболявания и други.

 

ГЛУХАРЧЕ (РАДИКА)

Глухарчето е едно от най-разпространените рас­тения на Земята. Нищо чудно, че никой не рекламира целенасочено ползите от употребата му. Разпространява се като плевел, почти във всички географски области, с изключение на Арктика.

То е многогодишно тре­висто растение, високо до 30 см., с късо коренище, преминаващо в де­бел месест корен. Всичките му части съдържат млечно бял сок. Стъблото му е безлистно и кухо, а на върха му се намира цветна кошничка. Цветовете са златистожълти, а листата с неправилно нарязани контури, с едри заострени дялове, насочени към дръжката. Обвивката на кошничката е с три зелени листенца, най-външните от тях са извити надолу. Нощем и при лошо време се затварят. Плодът е елипсовиден. Всеки би трябвало поне веднъж да е духвал семенцата му с дългите бели власинки, които и ветровете разнасят.

Използват се листата и стеблата му, цветовете и корените му. Листата се берат на пролет, преди цъфтежа на глухарчето. Корените на пролет или есен. Стръковете по време на цъфтежа, цветовете също. Цъфти през април-май, като избягва много влажните места.

Внимавайте и не бъркайте глухарчето с други растения, които не отговарят на описаните по-горе характеристики, не пускат млечно бял сок при откъсване и нямат отличителната миризма на глухарче, която трудно може да се сбърка!

 

Dandelion Taraxacum

Глухарче (радика), месец март

ПЛЕВЕЛ, ХРАНА ИЛИ ЛЕЧЕБНА БИЛКА?

Плевел е категорично. Земеделците не го оставят да си расте свободно, около продукцията им. В противен случай може да достигне невероятни размери.

Храна също, използва се още от древните народи, населяващи Европа и Азия, а старите гърци и французи, дори опитали да го култивират, защото много обичали да похапват салата от пресните и крехки листа на глухарчето.

И не на последно място е лечебна билка, в което ще се убедите и сами, ако прочетете за многобройните му приложения.

 

Dandelion Taraxacum

Глухарче (радика), месец март

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

 

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА

Съдържа­щите се в него тараксацин и инулин повишават секрецията на храносмилателните жлези, поради което то оказва добър ле­чебен ефект при болни с нарушена функция на черния дроб и жлъчката, лошо храносмилане и стомашно-чревни колики. Действа апетитовъзбуждащо и е естествен диуретик, поради тази причина спомага при запек, метеоризъм, хемороиди, стомашно- чревни катари.

Чаят от глухарче е полезен и при запек, стомашни разстройства и други хранителни смущения.

 

ЧЕРЕН ДРОБ И ЖЛЪЧНИ ПЪТИЩА

Глухарчето действа жлъчегонно, като спомага за разграждането на жлъчните камъни и намаляване концентрацията на холестерол в жлъчката, а също и жлъчетворно, така то стимулира жлъчната секреция и намалява задържането на жлъчка в организма. Ето защо се препоръчва при жлъчни и чернодробни заболявания.

Чаят от глухарче се смята за полезен за прочистването на черния дроб.

Подобрява функциите на жлъчния мехур, панкреаса (задстомашната жлеза), далака и червата.

Глухарчето може да намали възпалението при хепатит и цироза, спомага за разграждането на жлъчните камъни и подобрява функционирането на бъбреците.

Няколкото съставки, които придават неговият горчив вкус действат ободряващо на храносмилането, черния дроб, далака и жлъчния мехур и са високо противогъбично действие.

Поли-терпените в него спомагат за стимулиране отделянето на жлъчката и за стимулирането на черния дроб.

Според австрийската лечителка Мария Требен ежедневната консумация на пет-шест сурови пресни дръжки води до бързи резултати при хронично възпаление на черния дроб (остра пронизваща болка до под дясната плешка).

 

Dandelion Taraxacum

Глухарче (радика), месец март

БЪБРЕЦИ И ПИКОЧЕН МЕХУР

Има пикочогонно действие и се използва при възпаление на пикочния мехур и бъбреците, а също и бъбречнокаменна болест. Използва се и при заболявания на далака.

 

 ПРОЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА

Пектинът, който се съдържа в глухарчето спомага за изхвърлянето на вредните вещества, прочистването на кръвта и храносмилателната система. Освен това действа противоглистно и помага при воднянка (събиране на течност в коремната кухина). Глухарчето се прилага и за прекратяване на кръвохраченето. Действа отхрачващо и поради тази причина се препоръчва при бронхити.

Глухарчето се препоръчва и за облекчаване на предменструален синдром, тъй като чаят от глухарче облекчава задържането на течности.

 

 ИМУННА СИСТЕМА И ЖИЗНЕНОСТ

За глухарчето се смята, че има отличен тонизиращ ефект. Прилага се при пролетна умора, обща слабост и хиповитаминоза. Използва се след прекарани тежки заразни болести, за ук­репване на организма и стимулиране на жизнените функции.

Освен това глухарчето се прилага за стимулиране обмяната на вещест­вата.

 

СТАВИ И СЪЕДИНИТЕЛНА ТЪКАН

Глухарчето има противоревматично действие, укрепва съединителната тъкан и действа благоприятно при артрози и подагра.

 

АТЕРОСК­ЛЕРОЗА И ХОЛЕСТЕРОЛ

Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта. Пектинът, който се съдържа в глухарчето, премахва тежките метали и радиоактивни елементи от тялото. Освен това пектинът намалява и нивата на лошия холестерол, а в комбинация с витамин С, дори още повече.

ДИАБЕТ

Използва се при леки форми на захарен диабет.

В българската народна медицина се приготвя отвара, която съдържа освен останалите билки и глухарче (листа и цвят).

Австрийската лечителка Мария Требен препоръчва диабетиците да изяждат всеки ден по десет дръжки, докато глухарчето цъфти. Дръжките се измиват заедно с цветовете, след това цветните главички се отстраняват и едва тогава дръжките започват бавно да се дъвчат. В началото дръжката е малко горчива, тя е сочна и с вкус на маруля.

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Пресният сок от глухарче се препоръчва при бременните жени, на подрастващите за предпазване на зъбите от кариес и при лечение на остеомалацията, тъй като съдържа калций, магнезий, и желязо. Увеличава млечната секреция при кърмещи жени.

Dandelion Taraxacum

Глухарче (радика), месец март

АНЕМИЯ

Глухарчето се препоръчва при анемия за подобряване със­тава на кръвта.

В българската народна медицина се приготвя отвара, която съдържа освен останалите билки и глухарче.

АНТИОКСИДАНТИ И РАКОВИ ОБРАЗОВАНИЯ

Всяка част от глухарчето е богато на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждането на свободните радикали, ДНК и забавят процесите на стареене. Глухарчето спомага за намаляване степента на разпространение на раковите клетки и растежът им. Листата особено са много богати на антиоксиданти и фитонутриенти, които се борят с раковите образования. Витамин А, който се съдържа в глухарчето, също спомага за борбата с раковите образувания.

Апигенинът и лутеолинът в глухарчето, два флавоноидни гликозиди, които са показали диуретично, анти-спазмолитично, антиоксидантно и защитаващо черния дроб действие, могат освен това да спомогнат за заздравяването на кръвоносните съдове и за сърцето. Имат и анти-бактериално и анти-хипоалергично действие.

 

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Високото съдържание на калций в храните спомагат за изграждането на здрави кости и може да намали кръвното налягане. Освен това глухарчето е диуретик и увеличава степента на отделяне на урина, което намалява кръвното налягане. Фибрите и калия в него също спомагат за регулирането на кръвното налягане.

 

ВЪЗПАЛЕНИЯ

Глухарчето съдържа есенциални мастни киселини и фитонутриенти, които намаляват възпалението в тялото, което може да намали болката и подуването.

 

КОЖНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Сокът от корена и стъблата може да се прилага външно при рани, за лечение на екземи, краста и лишеи, обриви и сърбеж по кожата, брадавици, язви, гнойни циреи, акне и хронични кожни заболявания. Старо народно средство е разтрит корен от глухарче да се налага на място, ухапано от от­ровни насекоми, като например пчели. Прави се и запарка срещу мазна коса и пърхот. Със сок на глухарчето се премахват мазоли, бенки и ветилиго.

 ЗЪБНА ПЛАКА

Университетът в Индиана през 1982г. използва екстракт от глухарчето за приготвяне на препарати против образуване на зъбна плака.

 ЛУНИЧКИ И ПИГМЕНТНИ ПЕТНА

При лунички и пигментни петна, свързани с болести на черния дроб.

 БЕЗСЪНИЕ

Глухарчето се препоръчва от народната медицина и при безсъние.

 

ХРАНИТЕЛЕН СЪСТАВ И СЪДЪРЖАНИЕ НА ГЛУХАРЧЕТО

Горчивият вкус на глухарче­то се дължи главно на горчивите гликозидни веществата танацетин и тараксацерин. Съдържа още инулин, целулоза, лутеолин, кафеена киселина, каротиноиди, дъбилни, смолисти и слузести вещества, политерпени (каучук), органични киселини, мазнини, тлъсто мас­ло. Коренът в есенно време може да съдържа от 20-40% инулин.  Листата и цветовете съдържат лутеин и флавоксантин,  арнидол, фаладиол и витамините (А, С, В1, В2, РР, каротин, Н, К), желязо, калций, калий, фосфор и манган.

Тези химикали, индивидуално не са уникални сами по себе си, но в комбинация са уникални за глухарчето, в едно единствено растение, заедно с високите нива на витамини, минерали, въглехидрати, протеини и фибри.

 

УПОТРЕБА

Глухарчето се използва под формата на сок, захарен сироп, студен извлек, чай, запарка от корени или стръкове, отвара от корени или стръкове, салати, директно сдъвкване, а също и за заместител на кафе.

 СОК ОТ ГЛУХАРЧЕ

Пресният сок от глухарче се препоръчва при бременните жени, на подрастващите за предпазване на зъбите от кариес и при лечение на остеомалацията, тъй като съдържа калций, магнезий, и желязо. Освен това действа апетитовъзбуждащо и благотворно на стомашната лигавица, стимулира секреторната дей­ност на жлезите, усилва перисталтиката на червата и спомага за нормалното кръвоснабдяване на черния дроб, бъб­реците и другите коремни органи.

Известният с лечението си с пресни сурови сокове американски наро­ден лечител д-р Норман Уокър определя сокът от глухарчето, като дна от най-ценните тонизиращи напитки, необходим за неутрализиране на свръхкиселинността и за нормализиране на алкалния състав на организма.

Австрийската народна лечителка Мария Требен препоръчва всекидневно да се пият по 3-4 супени лъжици от пресен сок от глухарче. Тя твърди, че след 14-дневно лечение, изтощените и потиснати пациенти се чувстват отново здрави и бодри.

В българската народна медицина сокът от листа и корени на глухарчето, заедно със сок от моркови и от листа на ряпа, се използва като помощно средство при лечението на гръбначно-мозъчни увреждания, за укреп­ване на костите и зъбите, както и профилактично против пиорея.

Сокът от корена, комбиниран със сок от мента, се препоръчва при хроничен запек, заболявания на черния дроб (цирози), при затруднено кръвообращение и недостатъчно отделяне на жлъчен секрет, при хронични болести на диха­телните органи, при воднянка (набиране на вода в корема), както и при недостатъчно отделяне на урина.

 

Dandelion Taraxacum

Глухарче (радика), месец март

Dandelion syrup

Захарен сироп от глухарче

ЗАХАРЕН СИРОП ОТ ЦВЕТОВЕТЕ НА ГЛУХАРЧЕ

Австрийската народна лечителка Мария Требен посочва следната рецепта за приготвянето му:

4 препълнени шепи с цвето­ве от глухарче

1 л. студена вода

1 кг. захар

1/2 лимон, нарязан на филийки

Цветовете се слагат във студената вода и се загряват бавно до кипване. Оставят се да поврат за кратко. Съдът се сваля от котлона и сместа се оставя за една нощ. На сутринта се прецежда добре.

Лимонът се измива много добре и се нарязва на филийки. Ако се прибави повече лимон сокът киселее.

В изцедената течност се прибавя захарта и лимонът.

Течността се вари без капак, за да може да се изпарява. За да се запазят всички витамини, тя се оставя на първа степен. Така течността се изпарява, без да ври. Сиропът се оставя един-два пъти да изстине, за да се установи правилната му субстанция. Не бива да е много гъст, тъй като след по-продължително изпарение може да се захароса, но пък и да не е твърде рядък – тогава след известно време ще започне да киселее. Трябва да е хубав, гъст сироп.

Мария Требен препоръчва всяка сутрин да се намазва върху филия за закуска.

Втори вариант за приготвяне на захарния сироп от глухарче.

200гр. цвят от глухарче

1 кг. захар

1 л. вода за накисване

3 ч.ч. вода за варене

Цветът от глухарче се накисва във водата. Оставя се така за 12 часа. След коеото извлекът се прецежда и се добавят 3 чаени чаши вода, с които се вари. Трябва да се сгъсти до консистенцията на сладко. Преди свалянето от котлона се добавя сока от 3 лимона. Приема се 3 пъти дневно по една супена лъжица преди хранене.

Трети вариант за приготвяне на сироп от цветове на глухарче

5 ч.ч. цветове на глухарче

1 кг. захар

1 л. вода

10 гр. лимонена киселина

Цветовете се измиват добре, накисват се във водата и се оставят за една нощ. На сутринта се добавя захарта и се вари на бавен огън. Когато се сгъсти се добавя лимонената киселина и след това се прецежда. Затваря се в сухи бутилки или буркани.

 СТУДЕН ИЗВЛЕК

1 супена лъжица ситно нарязани корени или листа се заливат с 250 мл. студена вода. Така киснат една нощ. Извлекът се прецежда и се пие на глътки преди ядене 3 до 5 пъти дневно.

Втори вариант

2 чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 250 мл. студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден.

ЗАПАРКА ОТ КОРЕНИ ИЛИ СТРЪКОВЕ

 1 супена лъжица от корени или стръкове се запарва с 400 мл. кипяща вода. Оставя се 1 час, след което се прецежда. Пие се на гладно няколко пъти дневно. Запарка­та действа кръвопречистващо, потоотделящо, освежаващо, пикочогонно и подобрява храносмилателния про­цес, стимулира функционирането на стомашните жлези, увели­чава секрецията им и спомага при запек.

ОТВАРА ОТ КОРЕНИ ИЛИ СТРЪКОВЕ

 1 супена лъжица ситно нарязани корени или стръкове се вари в 400 мл. вода в продължение на 10 мин.

Течността се прецежда и ежедневно се пият на гладно по 1-2 кафени чашки в продължение на 4 седмици.

Според Мария Требен отварата е подходяща за пролетно лечение и обновява­не на организма, като тя препоръчва спаз­ване на диета без мъчносмилаеми, опушени и тлъсти храни.

СУШЕНЕ НА КОРЕНИ

Корените се събират през пролетта и есента. През есента е когато започва да увяхва листната розетка. Изкопаните корени се почистват от пръстта, измиват се със студена вода и се оставят да се отцедят. След това се изсушават, докато престанат да отделят млечен сок при пречупване.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЧАЙ ОТ ГЛУХАРЧЕ

Една препълнена чаена лъжичка корени се слагат да пренощуват в 1/4 литър студена вода, на следващия ден се затоплят до кипване и след това се прецеждат. Това количество се разделя и изпива на глътки половин час преди и половин час след закуска.

Корените от глухарче влизат в състава на много билкови чаеве.

САЛАТА ОТ ЛИСТА НА ГЛУХАРЧЕ

Свежи млади листа, които се заливат с хладка, осолена вода и се оставят за 20-30 мин., за да се отстрани горчивината им.

Според Мария Требен подобно лечение със свежи листа трябва да продължи 4-8 седмици.

Листата могат да се добавят и смесват с други зелени салати и подправки.

ЗАМЕСТИТЕЛ НА КАФЕ

Препечените корени се смилат в кафемелачка и се използват вместо кафе (наподобява кафето инка, получено от цикория).

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Някои билки може да въздействат с други лекарства, които се приемат и по тази причина е желателно да се направи консултация с лекар.

Посочените приложения показват, че растението нe съдържа силно действащи отровни вещества и може да бъде използвано в умерени дози за непродължително време без опасност от отравяне.

Като цяло се смята, че глухарчето е безопасно при употреба за хранителни и медицински цели. Но е възможно някои хора да са алергични към него. Всеки с алергия към амброзия, хризантема, невен, лайка, бял равнец или маргаритки, трябва да избягва глухарчето, а също и бременните и кармачките.

 

Dandelion Taraxacum

Глухарче (радика)

 

Dandelion syrup

Захарен сироп от глухарче

 

Можете да прочете подробности за приготвянето на захарен сироп от глухарче тук:

Захарен сироп от глухарче – начин на приготвяне

Други рецепти с глухарче:

Зелена салата с листа от глухарче

 

Източници:

eaflady.org 

sunwarrior.com

botanical.com  

Здраве от аптеката на Господ, Мария Требен 

Билките във всеки дом,  Иван Асенов, Лиляна Райнова, Диана Панова, Душка Станева, Медицина и физкултура, София, 1982

Зеленчуците в българия, лечение и козметика,  д-р Веселин Денков, д-р Румяна Денкова, ИК „ЕМАС”, София, 2004 

6 мнения за “Глухарчето – плевел или суперхрана?

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s