Тиквата – неочаквани ползи, тиквени истории и поговорки

Pumpkins

Тикви

Какво намирам в тази тиква, че натрупах толкова много с рецепти с нея в блога? 🙂 

Открих си добро оправдание – тиква се яде за избистрен поглед, щастливо сърце и бъбреци, блестяща кожа, бодра имунна система и прекрасно настроение. Това бе емоционалният коментар, следва научно обоснованият. 🙂

 

На кратко тиквите могат да предпазят от и да помогнат при:

  • акне
  • депресия
  • високи нива на лошия холестерол (LDL)
  • сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане
  • макуларна дегенерация, катаракта и рак на дебелото черво
  • затлъстяване

 

Pumpkins

Тикви

ТИКВАТА

Тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци, тъй като се отглежда заради плода. В България най-често се използват за приготвянето на десерти.

 

 ЗДАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

Тиквите съдържат много плодова захар (в качествените сортове до 10%) и други хранителни вещества, като с най-високи стойности е Витамин С ( 10%).

Бета-каротин – тиквата осигурява големи количества, което се показва от оранжево-жълтия й пигмент, предотвратяващ акне, рак и макуларна дегенерация. В една чаена чаша варена тиква се съдържат около 8,5 мг. бета-каротин.

 

СЪРДЕЧНОСЪДОВИ, НАТОВАРВАНЕ И ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

Витамин В6 – Жълъдовата тиква осигурява добро количество от витамин В6, който се свързва с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, а вероятно и от депресия. В една чаена чаша варена тиква се съдържат около 0,4 мг. или около 20% от дневния препоръчителен прием. При приготвянето й, имайте предвид, че голяма част от витамините от групата В се губят при варенето във вода.

 

Калий – Тиквите са богати на калий, а той понижава риска от високо кръвно налягане, камъни в бъбреците и инсулт. Съдържа около 564 мг. в една чаша тиква, повече от известния със съдържанието си на калий банан при 422 мг. Допълнителното количество калий спомага за възстановяването на телесния електролитен баланс, след тежки натоварвания и спомага на мускулите да функционират по възможно най-добър начин.

 

Магнезий – Жълъдовата тиква и тиквата цигулка са ценни източници, полезен при алергии, астма, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, камъни в бъбреците, предменструален синдром (ПМС).

ИМУННА СИСТЕМА

 Витамин С – силният антиоксидант, който помага за имунната защита, предотвратява катаракта и хронични заболявания. Тиквата цигулка е най-богата на витамин С, около 31 мг. в една чаена чаша. В една чаена чаша сготвена тиква се съдържа над 11мг. от този витамин или почти 20% от 60 мг., които са дневната препоръчвана доза за жените, на мъжете се препоръчват около 75мг.

Голямото количество витамин А помага на тялото да се справи с инфекциите, вирусите и инфекциозните заболявания. Тиквеното масло спомага за преборването на разнообразни бактериални и гъбични инфекции.

 

 

Pumpkin

Тиква

 ЗРЕНИЕ

Бета-каротинът в тиквата, се превръща във витамин А в тялото, който е от основно значение за здравето на очите и спомага на ретината да абсорбира и обработи светлината. Една чаша тиква съдържа над 200% от ежедневната препоръчвана доза от витамин А за голяма част от хората. Освен това тиквата съдържа и лутеин и зеаксантин, два антиоксиданта, за които се смята, че спомагат за предпазването от катаракта и дори може да забавят развитието на макулна дегенерация.

 ЛОШ ХОЛЕСТЕРОЛ 

 Влакнини – тиквата съдържа голямо количество разтворими влакнини, които понижават нивата на лошия холестерол (LDL). Неразтворимите влакнини в нея пък създават усещане за ситост и облекчават запека.

 Ядките и семената, включително тези на тиквите, са естествено богати на фитостероли, които намаляват лошия холестерол (LDL).

 ОТСЛАБВАНЕ

Богатата на фибри тиква, задържа усещането за ситост за по-дълго. В една чаша консервирана тиква се съдържат около 7 гр. фибри, а в прясната повече. Освен това тиквата се състои от почти 90% вода и спомага за естественото хидратиране на организма, но е и ниско калорийна, при около 50 калории на порция.

 ДИАБЕТ

При научни тестове е установено, че тиквата намалява кръвните глюкозни нива, подобрява глюкозната поносимост и повишава количеството инсулин, което тялото произвежда.

РАКОВИ ОБРАЗОВАНИЯ

Лутеин – Тиквите съдържат лутеин, който предотвратява макуларна дегенерация, катаракта и рак на дебелото черво.

Освен това е установено, че хората, които приемат бета-каротин, чрез своята диета, може да намалят риска за развитие на някои видове рак, включително на простата и белите дробове. Логично, тъй като бета-каротинът е антиоксидант.

А растителните стероли, които се откриват в тиквата, в днешно време се свързват с предпазването от някои видове рак.

  ПАМЕТ И НАСТРОЕНИЕ

Тиамин – Една порция тиква съдържа известно количество тиамин от групата В, полезен за мозъка и подобрява паметта и настроението.

 КОЖА

Бета-каротинът в тиквите спомага за предпазването от ултравиолетовите лъчи, които причиняват бръчки, а от тиквената пулпа се правят маски за лице, които ексфолират и омекотяват кожата.

Освен това антиоксидантните сили на бета-каротина спомагат за предпазването на кожата от бръчки.

 

Pumpkin freezing

Замразяване на тиква

 

ТИКВЕНО СЕМЕ

Тиквените семки са богати на аминокиселината триптофан, една от десетте съществени аминокиселини, която е важна за производството на серотонин, главен виновник за нашето настроение. Ето защо шепа тиквени семки може да спомогнат за ведрото ни умствено състояние.

И ЕДНО ПО-ДАЛЕЧНО НАПОМНЯНЕ, ЧЕ ТИКВИТЕ ВСЪЩНОСТ СА НИ СЪВСЕМ ТРАДИЦИОННА ХРАНА, ПОД ФОРМАТА НА НЯКОЛКО ПОГОВОРКИ И ДВЕ ГАТАНКИ

 Бори се, като свиня с тиква.

 Веднъж тиква на вода, дваж тиква на вода, трети път – без вода и без тиква.

 Глава без гржа, на бостана тиква.

 Мома наглед, като тиква на плет.

 На свиня звънец и на тиква обръч.

 Не било по тикви, ами по кратуни.

 От зелена тиква не искай семе, от зрялата пък са съвсем презрели! 

 От зелена тиква пошки немой зима. (Родопска мъдрост)

Планината ражда хора, равнината тикви.

Необмислената работа ще излезе или тиква, или любеница.

Който се е парил от тиква, той и краставицата духа.

 ДВЕ ГАТАНКИ:

 Една тиква със седем дупки! (Главата).

Зелена тиква с трева обрасла! (Главата).

 

И разбира се неповторимият разказ на

ЕЛИН ПЕЛИН – ПЕЧЕНА ТИКВА.

Ето две сладки изречения от нея, но за да си спомните истинския смисъл на разказа, може да го прочетете целия тук.

 …..

„Очите му неволно пробягнаха по захаросаното парче тиква с почервеняла и съблазнително прегоряла кора и в гърлото му се набраха слюнки.”

…..

„Вкусното парченце тиква пак се мярна пред очите му — хубаво, топло, сладко и над него се вие тънка изкусителна пара.”

 🙂

Рецепти с тиква:

Печени тиква и дюли с мед

Масло от тиквени семки

Домашни сладки с тиква

Пълнена печена тиква с мед, канела и бахар

Тиква на пара с ябълки, мед, орехи и канела

Тиквен пай

Сладолед от тиква и банани

 

 Източници:

cancer.gov

huffingtonpost.com-pumpkin

huffingtonpost.com – banana

msnbc.msn.com

health.com

shape.com

Уикипедия

chitanka.info

Едно мнение за “Тиквата – неочаквани ползи, тиквени истории и поговорки

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s