Сушене на праскови

Dehydrating peaches

Сушене на праскови

При сушенето на плодове и зеленчуци има серия особености, спазването на които осигурява добри резултати и намалява възможностите за загуби на инвестираното време, труд и храни. Можете да прочетете общата информация за сушенето на плодове и зеленчуци, както и алгоритъма на сушене на плодове и зеленчуци в сушилня (дехидратор, машина за сушене на плодове и зеленчуци).

 

Сушене на праскови в сушилня (дехидратор, машина за сушене на плодове и зеленчуци)

Първо – хигиена. Много е важно плотовете, дъските, приборите и всичко, което се докосва до плодовете да е чисто. Може да използвате ръкавици и да прибирате изсушените плодове и зеленчуци с метална, пластмасова или дървена щипка. Потенциалните мръсотии могат да доведат до загуба на всичко изсушено.

 

Dehydrating peaches

Сушене на праскови

Второ – почистване и подбиране. Прасковите се измиват много добре и се почистват от мъха. Избират се здравите и ненаранените. Ако има гнили части или петна се отстраняват. Ако оставите нещо подобно, отново рискувате да си загубите времето и всичко инвестирано.

 

Dehydrating peaches

Сушене на праскови

 

Dehydrating peaches

Сушене на праскови

 

Dried peaches before and after soaking in water

Сушени праскови преди (ляво) и след накисване (дясно)

Трето – нарязване. Прасковите се режат на приблизително еднакви по размер и дебелина парчета. Това осигурява едновременното им време за изсушаване. От снимките може да си види размерът на парчетата, който използвах, крайният резултат след сушенето, както и че почти възстановяват първоначалния си размер и обем, след последващо накисване във вода.

 

Четвърто – подготовка за сушене.  Прасковите изискват допълнителна подготовка, освен измиването и нарязването. Първо трябва да се бланшират за около 3 минути във вряла вода. Процесът по бланширането е подробно описан в линка към този параграф. След бланширането се отцеждат и се нареждат в тавичките. Бланширането спомага за омекването на обвивката им и по-лесното сушене или за по-лесното й обелване, след бланширането и избягването на проблемите с мъха на прасковите. Аз ги нарязах, бланширах и оставих кората, както се вижда и на снимките.

 

Пето – нареждане. Редят се в тавичките на сушилнята, като се оставя малко разстояние между парченцата, за да може въздухът да преминава покрай тях. Запълва се максимум 90% от всяка тавичка.

 

Шесто – сушилнята. Ако имате сушилня, в която въздухът циркулира отгоре-надолу (вентилаторът е отгоре), а не отстрани, ще има разлика във времето за изсъхване на плодовете и зеленчуците в тавите. Най-бързо изсъхват тези в най-долната тава, а най-бавно в най-горната. Можете да решите проблема, като периодично въртите тавите, като ги пренареждате отгоре-надолу. Неудобно е, ако трябва да го правите нощем, на нощната тарифа, докато спите…

За да си решите проблема, се препоръчват сушилни със страничен поставен вентилатор, който да разпределя въздухът равномерно. Улеснявате се, но те са по-скъпи.

 

Седмо – време за сушене. Времето за сушене варира, според дебелината (плътността) на нарязаните парчета. Най-тънко изрязаните парчета ще са готови за около 12 часа, останалите за около 15 часа. Реших да направя по-дебели резени, за да мога да ги ям и ненакиснати след изсушаването.

 

Осмо – бланширане или замразяване и повторно сушене. Най-лесният вариант е да съхранявате изсушените плодове в херметически затворени буркани или пликове. Но ако нямате подобна възможност, може да ги бланширате за 2-3 минути във вряла вода и след това отново да ги изсушите. Ако може да е успокоение, второто сушене е по-бързо. Повторното сушене ми отне 10 часа.

 

Девето – проверка за готовност. Има няколко метода за проверка на готовността. Първият е когато се натиснат, да не възстановяват сами формата си. Вторият е да не се усещат влажни при докосване, никаква влага, особено във вътрешната част. Третият да „тракат”, когато ги пуснете от известно разстояние върху твърда повърхност. Чува се сух звук върху твърда повърхност. 🙂 Намерих и още един метод за проверка, когато решите, че са изсушени, сложете ги в найлонов плик и го затворете. Ако се появи каквато и да е влага (кондензация) след няколко минути, продължавайте да ги сушите.  Ако ги извадите прекалено рано, ще ферментират, ще се развалят, ще мухлясат. Още си спомням едни такива сини сливи от едно нетърпеливо външно сушене. Купените плодове и зеленчуци са по-меки от описаното, но те се обработват допълнително, за да изсъхват по-бързо и да издържат по-дълго.

 

Dehydrating peaches

Сушене на праскови

 

Десето – съхраняване. Открих различни препоръки за съхраняването. Първо в херметически затворени буркани или в херметически затворени пликове. Може също в платнени торбички, в които да дишат. Също в картонени кутии, обвити в пергаментова хартия. Аз самата си направих торбички от кухненска хартия за печене и след това ги слагам картонени кутии в шкафа. Надписвам датата на изсушаване и вида на плода или зеленчука. Потенциални заплахи при съхраняването: влага, кислород, светлина, горещина, гризачи и буболечки. Повече за предпазването от всичко това в бъдещият файл с общата информация и споделеният личен опит след известно време.

 

Сушене във фурната

Разликата при сушенето във фурната е, че плодовете се нареждат в тавички и се сушат при температура под 50 градуса, при леко открехната врата. Обикновено това е най-ниската степен на фурните. Но този метод ми се струва рискован. Не бих оставила фурната си да работи 6, 8 или 10 часа, без надзор… Особено, ако има деца наоколо. Отговорността е лична.

 

Сушене на открито

При сушенето на открито плодовете се нареждат в тавички, които се оставят навън. Покриват се с тензух (голямо парче марля), което да ги предпазва от мухи и други паразити. Сушенето обаче отнема доста повече време, дни до седмици, но пък не хабите електрическа енергия.

Добри резултати от сушенето и добро настроение!

 

Източници:

Dehydrate2Store 

Едно мнение за “Сушене на праскови

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s