Антиоксидантите – за връзката им със свободните радикали

 

kiwi

АНТИОКСИДАНТИТЕ

Антиоксидантът е молекула, която е достатъчно стабилна, за да прехвърли електрон на вилнеещият свободен радикал и да го неутрализира, като по този начин намали способността му да уврежда. Антиоксидантите забавят или спират увреждането на клетките, главно чрез техните възможностите им да отстраняват свободните радикали.

Тези оксиданти с ниско молекулно тегло могат безопасно да си въздействат със свободните радикали и да прекъсват верижната реакция преди молекулите да се увредят. Някои от тези антиоксиданти, включително глутатион, убиквинол и пикочната киселина се произвеждат по време на метаболизма в тялото.

Други антиоксиданти се снабдяват, чрез диетата ни. Въпреки че има няколко ензимни системи в тялото, които разчистват свободни радикали, основен микролементи оксиданти (витамини) са витамин Е, витамин С и бета-каротин.

Тялото не може да ги произведе и поради тази причина, трябва да се снабдяват, чрез хранителната диета.

 МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ НА АНТИОКСИДАНТИТЕ

Има два основни механизма на действие при антиоксидантите. Първият е на прекъсване на веригата, при който главният антиоксидант дарява електрон на свободния радикал, наличен в системата. Вторият механизъм включва премахване на реактивни кислородни видове – РКВ (вторичните антиоксиданти, които снабдяват с кислород други елементи), чрез потискане на верижно инициираната реакция.

 НЕЕНЗИМНИ АНТИОКСИДАНТИ

 АСКОРБИНОВА КИСЕЛИНА (ВИТАМИН С)

Аскорбиновата киселина или витамин С е монозахарид антиоксидант, който се намира и при животните и при растенията.

Тъй като не може да се синтезира от хората, трябва да се приема, чрез хранителната диета. Аскорбиновата киселина е редуктор и по тази причина неутрализира реактивни кислородни видове, като водородния пероксид.

Освен това е субстрат (хранителна среда) за антиоксидантния ензим аскорбат пероксидаза, с особена важност за устойчивостта на стрес при растенията.

 ГЛУТАТИОН

Глутатионът е един от основните антиоксиданти за растенията и животните. Синтезира се в клетките от съставните им аминокиселини. Глутатоинът има антиоксидантни функции, тъй като е редуктор (възстановител).

 МЕЛАТОНИН

Мелатонинът е хормон, който се появява по естествен път в животните и в други живи организми, включително водораслите. Мелатонинът е силен антиоксидант, който може лесно да преминава през клетъчните мембрани и кръвно-мозъчната бариера.

 ТОКОФЕРОЛ И ТОКОТРИЕНОЛ (ВИТАМИН Е)

Витамин Е е обединяващо име за серия от осем свързани токофероли и токотриеноли, които са мастноразтворими витамини с антиоксидантни способности.

Най-изучаван е алфа токоферолът (α-tocopherol), тъй като е най-разпространен биологично, а тялото има висока приемственост към него.

Твърди се, че точно тази форма на токоферола е най-важният мастноразтворим антиоксидант и че предпазва мембраните от окисляване, чрез реактивност с липидните радикали, произвеждани при верижното липидно преокисляване.

Peas

РАСТЕНИЯ СЪДЪРЖАЩИ АНТИОКСИДАНТИ

 Правени са опити за изучаване на антиоксидантния потенциал на широка гама от зеленчуци, като картофи, спанак, домати и бобови растения.

Има и серия изследвания, показващи антиоксидантните възможности на плодовете.

Открити са силни антиоксидантни възможности при боровинките, черешите, цитрусовите плодове, сушените сини сливи и маслините. Зеленият и черният чай са изучавани интензивно за антиоксидантните си възможности, тъй като съдържат до 30% сухо вещество, както и феноли.

Dehydrated fruits and vegetablesЦел на това изследване от 1996г. – „Total Antioxidant Capacity of Fruits“ е да определи общата антиоксидантна възможност на плодовете, като е установено, че има някои непознати антиоксиданти, които трябва да се идентифицират конкретно в плодовете. В обобщение е посочено, че антиоксидантната активност в 12 плодове и 5 комерсиални плодови сокове, измерена чрез автоматизиран анализ на способността за абсорбция на кислород. На базата на течното тегло на плодовете (порция за ядене), ягодите имат най-висока антиоксидантна активност, следвани от сливите, портокалите, червеното грозде, плодовете киви, розов грейпфрут, бяло грозде, банани, ябълки, домати, круши и пъпеш от сорта медена роса. На базата на сухото тегло на плодовете, ягодите също имат най-висока активност, следвани от сливите, портокалът, розовият грейпфрут, доматите, плодовете киви, червеното грозде, бялото грозде, ябълките, пъпеш от сорта медна роса, крушата и бананите. Сред комерсиалните плодови и зеленчукови сокове най-висока антиоксидантна активност има при сокът от грозде, следвано от доматения, портокаловия и ябълковия сок.

 

Можете да прочетете повече за свободните радикали тук:

DSC01872_1Свободните радикали – с какво са заети

 Повече информация за храни, съдържащи антиоксиданти:

Beet root

Червено цвекло

Червеното цвекло – за всичките му ползи, които трудно събирам в едно изречение

Chickpeas

Нахут

Нахутът – богат, богат, богат на хранителни вещества, здравословни ползи и наистина много вкусен

Quince

Дюли

Дюлята – достъпната хранителна съкровищница и истински есенно-зимен приятел на здравето

 

Източници:

Halliwell B How to characterize an antioxidant: an update.

Shi H, Noguchi N, Niki E, Comparative study on dynamics of antioxidative action of alpha-tocopheryl hydroquinone, ubiquinol, and alpha-tocopherol against lipid peroxidation

Shigeoka S, Ishikawa T, Tamoi M, Miyagawa Y, Takeda T, Yabuta Y, Yoshimura K. Regulation and function of ascorbate peroxidase isoenzymes.

Herrera E, Barbas C, Vitamin E: action, metabolism and perspectives.

Brigelius-Flohé R, Traber MG, Vitamin E: function and metabolism.

Maret G. Traber and Jeffrey Atkinson, Vitamin E, Antioxidant and Nothing More

Furuta S, Nishiba Y, Suda I. Fluorometric assay for screening antioxidative activities of vegetables. J Food Sci. 1997;62:526–8.

Wang H, Cao G, Prior RL. Total antioxidant capacity of fruits. J Agric Food Chem. 1996;44:701–5.

L-ascorbic acid biosynthesis. Smirnoff N

Lin JK, Lin CH, Ling YC, Lin-Shian SY, Juan IM. Survey of catechins, gallic acid and methylxantines in green, oolong, puerh and black teas. J Agric Food Chem. 1998;46:3635–42.

Total Antioxidant Capacity of Fruits 

Rani, Vibha, Yadav, Umesh Chand Singh (Eds.), Free Radicals in Human Health and Disease

Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health

5 мнения за “Антиоксидантите – за връзката им със свободните радикали

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s