Сушене на лимони, портокали и мандарини

Dehydrating lemons oranges and mandarins

Изсушени портокали, лимони и мандарини

Нямаше скоро да се хвана да суша цитрусови плодове, ако не беше приятелката ми Цвети, която в един разговор се почуди как биха изглеждали изсушени. Вече съм й благодарна, че ме мотивира. 🙂 Може да използвате сушените лимони, портокали и мандарини за ароматизиране на сладки ястия, да ги добавяте към коктейли или да ги хапвате директно, без да цапате ръцете си, докато катерите планините например. 🙂

 

При сушенето на плодове и зеленчуци има серия особености, спазването на които осигурява добри резултати и намалява възможностите за загуби на инвестираното време, труд и храни. Можете да прочетете общата информация за сушенето на плодове и зеленчуци, както и алгоритъма на сушене на плодове и зеленчуци в сушилня (дехидратор, машина за сушене на плодове и зеленчуци).

 

Сушене на лимони, портокали и мандарини в сушилня (дехидратор, машина за сушене на плодове и зеленчуци)

Първо – хигиена. Много е важно плотовете, дъските, приборите и всичко, което се докосва до цитрусовите плодове да е чисто. Може да използвате ръкавици и да прибирате изсушените плодове и зеленчуци с метална, пластмасова или дървена щипка. Потенциалните мръсотии могат да доведат до загуба на всичко изсушено.

 

Второ – почистване и подбиране. Цитрусовите плодове се измиват много добре със сапун и четка. Избират се здравите и ненаранените. Ако има гнили части или петна се отстраняват. Ако оставите нещо подобно, отново рискувате да си загубите времето и всичко инвестирано.

 

Dehydrating lemons oranges and mandarins

Сушене на лимони, портокали и мандарини

Трето – нарязване. Цитрусовите плодове се режат на приблизително еднакви по размер и дебелина парчета. Това осигурява едновременното им време за изсушаване. Най-лесно е да се използва мултифункционално ренде, но и ръчно нарязаните парчета ще се изсушат. Почистват се от семената.

 

Четвърто – подготовка за сушене. Големият плюс на цитрусовите плодове е, че не изискват допълнителна подготовка, освен измиването и нарязването. Директно се нареждат на тавичките за сушене.

 

Dehydrating lemons oranges and mandarins

Сушене на лимони, портокали и мандарини

Пето – нареждане. Редят се в тавичките на сушилнята, като се оставя малко разстояние между парченцата, за да може въздухът да преминава покрай тях. Запълва се максимум 90% от всяка тавичка.

 

Dehydrating lemons oranges and mandarins

Сушене на лимони, портокали и мандарини

Шесто – сушилнята. Ако имате сушилня, в която въздухът циркулира отгоре-надолу (вентилаторът е отгоре), а не отстрани, ще има разлика във времето за изсъхване на плодовете и зеленчуците в тавите. Най-бързо изсъхват тези в най-долната тава, а най-бавно в най-горната. Можете да решите проблема, като периодично въртите тавите, като ги пренареждате отгоре-надолу. Неудобно е, ако трябва да го правите нощем, на нощната тарифа, докато спите…

За да си решите проблема, се препоръчват сушилни със страничен поставен вентилатор, който да разпределя въздухът равномерно. Улеснявате се, но те са по-скъпи.

 

Dehydrating lemons oranges and mandarins

Сушене на лимони, портокали и мандарини

 

Dehydrating lemons oranges and mandarins

Сушене на лимони, портокали и мандарини

 

Седмо – време за сушене. Времето за сушене варира, според дебелината (плътността) на нарязаните парчета. Най-тънко изрязаните парчета ще са готови за 8-12 часа, останалите за около 12-15 часа.

 

Dehydrating lemons oranges and mandarins

Изсушени портокали, мандарини и лимони

Осмо – бланширане или замразяване и повторно сушене. Най-лесният вариант е да съхранявате изсушените цитрусови плодове в херметически затворени буркани или пликове. Но ако нямате подобна възможност, може да ги бланширате за 2-3 минути във вряла вода и след това отново да ги изсушите. Ако може да е успокоение, второто сушене е по-бързо.

 

Dehydrating lemons oranges and mandarins

Изсушени портокали

Девето – проверка за готовност. Има няколко метода за проверка на готовността. Първият е когато се натиснат, да не възстановяват сами формата си. Вторият е да не се усещат влажни при докосване, никаква влага, особено във вътрешната част. Третият да „тракат”, когато ги пуснете от известно разстояние върху твърда повърхност. Чува се сух звук върху твърда повърхност. J Намерих и още един метод за проверка, когато решите, че са изсушени, сложете ги в найлонов плик и го затворете. Ако се появи каквато и да е влага (кондензация) след няколко минути, продължавайте да ги сушите.  Ако ги извадите прекалено рано, ще ферментират, ще се развалят, ще мухлясат. Още си спомням едни такива сини сливи от едно нетърпеливо външно сушене. Купените плодове и зеленчуци са по-меки от описаното, но те се обработват допълнително, за да изсъхват по-бързо и да издържат по-дълго. Единственият минус на изсушените лимони е, че потъмняват. Но подобен проблем не се наблюдава при портокалите и мандарините.

От 100 гр. пресни лимони, портокали и мандарини се получават около 18 гр. изсушени.

 

Dehydrating lemons oranges and mandarins

Изсушени портокали, лимони и мандарини

Десето – съхраняване. Открих различни препоръки за съхраняването. Първо в херметически затворени буркани или в херметически затворени пликове. Може също в платнени торбички, в които да дишат. Също в картонени кутии, обвити в пергаментова хартия. Аз самата си направих торбички от кухненска хартия за печене и след това ги слагам картонени кутии в шкафа. Надписвам датата на изсушаване и вида на плода или зеленчука. Потенциални заплахи при съхраняването: влага, кислород, светлина, горещина, гризачи и буболечки. Повече за предпазването от всичко това в бъдещият файл с общата информация и споделеният личен опит след известно време.

 

Сушене във фурната

Разликата при сушенето във фурната е, че цитрусовите плодове се нареждат в тавички и се сушат при температура под 50 градуса, при леко открехната врата. Обикновено това е най-ниската степен на фурните. Но този метод ми се струва рискован. Не бих оставила фурната си да работи 6, 8 или 10 часа, без надзор… Особено, ако има деца наоколо. Отговорността е лична.

 

Сушене на открито

При сушенето на открито цитрусовите плодове се нареждат в тавички, които се оставят навън. Покриват се с тензух (голямо парче марля), което да ги предпазва от мухи и други паразити. Сушенето обаче отнема доста повече време, дни до седмици. Но пък не хабите електрическа енергия, но е неподходящо за зимния сезон.

Добри резултати от сушенето и добро настроение!

 

Dehydrating lemons oranges and mandarins

Изсушени портокали, лимони и мандарини

Източници:

Dehydrate2Store 

Едно мнение за “Сушене на лимони, портокали и мандарини

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s