Червеното цвекло – за всичките му ползи, които трудно събирам в едно изречение

Beet root

Червено цвекло

Подходящо при умора, анемия, спортни натоварвания, сърдечни заболявания, против ракови заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол, кръвна захар, за прочистване на организма и още, и още…

 

ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО

 

Принадлежи към едно и също семейство със спанака и захарното цвекло, при които и листата и корените могат да се ядат. Листата имат по-горчив вкус, докато коренът е сладникав. Може да се консумира сурово, поради високото си захарно съдържание, но често се приготвя сготвено или мариновано. Въпреки че са от едно семейство, захарното цвекло обикновено се използва за извличане на захар, правенето на маджун и подслаждането на храни. А от червеното цвекло не може да се извлече захар и е със съвсем различен хранителен състав.

 

ИЗБОР И СЪХРАНЯВАНЕ

Листата на качественото и свежо цвекло са цели и твърди, изглеждат свежи, без никакви следи от разваляне или омекване. Цвеклото трябва да е твърдо, гладко и с наситен морав цвят, да не е меко, сбръчкано или тъмно на цвят.

Свежото цвекло с листа, може да се съхранява за три до четири дни в хладилника, а тези без листа, могат да се съхраняват от две до четири седмици. Суровото цвекло не се замразява добре, тъй като при размразяването омеква. Можете да замразите термично обработено цвекло, то запазва аромата и консистенцията си.

Леко отпуснатите листа на цвеклото могат да възстановят свежестта си, ако се оставят във вода в хладилника. Но ако е прекалено късно, може просто да ги отрежете.

Внимателно измивайте цвеклото под течаща студена вода, като внимавате да не нараните кожата. Точно жилавата му обвивка пази голяма част от пигментите вътре в цвеклото. Листата може леко да се попарят, за да запазят хранителните си качества. Когато варите цвеклото го оставяйте с краищата на корените му и с около три сантиметра от стеблото и не ги белете преди готвене. Печете или варете цвеклото необелено, за да запазите антоциана (бетацианина) в него, в противен случай губите багрилата му, а заедно с тях и антоцианите. А при варенето на цвеклото се губи водоразтворимият витамин от групата В фолат, който се отделя във водата.

Ако кожата на ръцете ви се оцвети по време на приготвянето на цвекло, можете да ги изтриете с малко лимонов сок, за да премахнете оцветяването.

ХРАНИТЕЛЕН СЪСТАВ

Не само че е подходящо за енергийно събуждане и стимулиране на работата на мускулите, но съдържа и калий, магнезий и желязо, а също и витамин А, B6, C и фолиева киселина.

Цвеклото притежава в състава си и въглехидрати, протеини, мощни антиоксиданти и разтворими фибри. Освен това само три мънички главички цвекло (baby beetroot) отговарят на препоръчваната дневна доза от пет порции плодове и зеленчуци за деня.

Beet root

Червено цвекло

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ

 

ПРОТИВОРАКОВО ДЕЙСТВИЕ

Цвеклото отдавна се използва за медицински цели, основно при проблеми с черния дроб, тъй като стимулира прочистващите му процеси (детоксикацията). Пигментът, който дава наситения му цвят е бетацианин е мощен агент, за който се предполага че подтиска развитието на някои видове рак и предпазва клетките от опасните канцерогени. Това не важи за другите два вида цвекло, оцветени в бяло и златисто. Според изследване публикувано на 26.06.2013г. на сайта на Американската национална медицинска библиотека, екстрактът от цвеклото намалява туморните образувания, засягащи много органи, при различни животински модели, когато е добавяна във водата за пиене. Посочва се, че тъй като не са намерени токсични прояви на продължителния прием на цвекло в диетата, приложението му се смята за успешно при борбата със заболявания, като панкреатит, рак на гърдата и простата.

 

 ФИБРИ, НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕГЛОТО И ХОЛЕСТЕРОЛ

Цвеклото е богато на фибри, които оказват положително влияние върху отделителните функции и могат да помогнат при запек, намаляване на теглото, а също и за намаляването на нивата на лошия холестерол. То съдържа също каротеноиди и флавоноиди, които предотвратяват окисляването на лошия (LDL) холестерол и наслагването му по артериите.

КРЪВНА ЗАХАР И ДИАБЕТ

Цвеклото на практика е бедно на мазнини и съдържа малко калории. Въпреки че гликемичния му индекс е 64 (средна стойност), има изключително нисък гликемичен заряд от 2.9, което означава, че много бавно се превръща в захари и по този начин задържа нивата на кръвната захар стабилни. Цвеклото съдържа антиоксиданта алфа-липоева киселина, която намалява нивата на гликозата, повишава чувствителността към инсулин и предпазва от окислителните процеси, причинени от стрес при пациенти с диабет. Изследване върху алфа-липоева киселина публикувано през 2004г. показва, че тя намалява периферна невропатия и/или автоимунна невропатия при диабетици.

АНЕМИЯ, УМОРА И ИЗДРЪЖЛИВОСТ

Съдържанието на желязо в цвеклото е подходящо за всички с анемия и умора. Ако се нуждаете от енергийно стимулиране, можете да използвате сока от червено цвекло. Според изследване публикувано през 2009г. на сайта на Американската национална медицинска библиотека приемът на сок от червено цвекло преди тренировка, увеличава способността за упражнения с 16% повече. Азотния оксид разширява стените на кръвните клетки, така че можете да се радвате на повече кислород, повече хранителни съставки и повече енергия. Така може да се намали кислородния разход при упражнения с нисък интензитет, както и да повиши устойчивостта при упражнения със силно натоварване.

 

ДЕПРЕСИВНИ СЪСТОЯНИЯ И ПОДОБРЕНО ДУШЕВНО ЗДРАВЕ

Бетаините в червеното цвекло се използват при лечение на някои видове депресия. То съдържа и триптофан, който отпуска ума и създава усещане за добро физическо състояние, подобно на шоколада.

 

БОРБА С ВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ

Цвеклото са уникален източник на бетацианин, който предпазва клетките, протеините и ензимите от стрес, породен от средата, в която се появява. Подпомага борбата с възпалителните процеси, предпазва вътрешните органи, предпазва от сърдечно-съдови заболявания, подобрява работоспособността и предпазва от и подпомага серия хронични заболявания и състояния (чернодробни, сърдечно съдови, алкохолизъм, пациенти на хемодиализа).

 

АНТИОКСИДАНТИ, ЕНЗИМИ И ЧРЕВЕН ТРАКТ

Фибрите в цвеклото повишават нивата на антиоксидантните ензими в тялото, особено този наречен глутатион пероксидаза, увеличават броя на белите кръвни клетки, които са отговорни за разпознаването и премахването на анормалните клетки. Освен това е един от най-богатите източници на глутамин, аминокиселина с основно значение за здравето и поддържането на чревния тракт.

 

ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА

Цвеклото съдържа фолиева киселина, важна за нормалния растеж на тъканите. Фолиевата киселина е от основно значение за изграждането на гръбначния стълб на бебето през първите три месеца от бременността и може да спомогне за предпазване от гръбначни дефекти, като Спина бифида. Цвеклото съдържа и желязо, което спомага за умората по време на бременността. Но не трябва да се забравя, че термично обработеното цвекло съдържа по-ниски нива на фолиева киселина, от суровото.

 

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ И СЪРДЕЧНИ УДАРИ

Намаляването на кръвното налягане може да спомогне за избягването на сърдечни удари и заболявания, какъвто е ефектът на цвеклото. Изследвания показват, че богатите на нитрати храни могат да спомогнат за оцеляване след сърдечна атака. Високото ниво на азот в цвеклото произвежда газ наречен азотен оксид в кръвта, който разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Съдържанието на бетаин в цвеклото, намаляват нивата на хомоцистина – аминокиселина, която повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Цвеклото съдържа и сапонини, които се свързват с холестерола в храносмилателната система и го извеждат от организма, намалявайки риска от сърдечносъдови заболявания. Фолатът в него предотвратява вродени дефекти и предпазва от сърдечносъдови заболявания и рак. Дневна доза от 250мл. сок от цвекло или 1-2 сготвени глави (приблизително около 100гр.) се приемат за достатъчни за намаляването на кръвното налягане и свързаните с това рискове.

 

РИСК ОТ ОСТЕОПОРОЗА

Цвеклото съдържа органичния минерал силициев двуокис, който помага на тялото да обработи калция, важен за мускулно-скелетното здраве и намаляването на риска от остеопороза.

 

ДИМЕНЦИЯ

Скорошно изследване публикувано през 2011г. на сайта на Американската национална медицинска библиотека  показва, че високото съдържание на нитрати в цвеклото може да спомогне за борбата с напредването на дименцията, тъй като азотния оксид в кръвта, произведени от нитратите, спомага за ускоряването на кръвния поток към мозъка. Според други изследвания фолиевата киселина може да е полезна за предпазване от Болестта на Алцхаймер и дименция.

 

СТИМУЛИРАНЕ НА ПОТЕНТНОСТТА

Една от първите познати употреби на червено цвекло е от древните римляни, които го използвали, като лекарство, като афродизиак. Много растения се считат за афродизиаци в различните култури в някакъв момент, но в този случай може да се говори за повече от пожелателно мислене. Както беше посочено по-горе, нитратите в цвеклото ускоряват кръвния поток. Повишеният кръвен поток към гениталиите е един от механизмите, които използват лекарствата за стимулиране на потентността. Освен това цвеклото съдържа и високи нива на елемента бор, който е пряко свързан с производството на секс хормони при хората.

 

ЛИСТАТА НА ЧЕРВЕНОТО ЦВЕКЛО

Листата на червеното цвекло съдържат важни хранителни вещества, като протеин, фосфор, цинк, фибри, витамин B6, магнезий, калий, мед и манган, също витамин A, витамин C, калций и желязо. Всъщност листата на червеното цвекло съдържат повече желязо от спанака, както и по-високи хранителни стойности от самото цвекло. Листата  помагат за предпазване от остеопороза, чрез повишаването на костното здраве, борят се с Болестта на Алцхаймер, укрепват имунната система, като стимулират производството на антитела и белите кръвни клетки.

 

Beet root

Червено цвекло

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Консумирането на цвекло може да предизвика оцветяване при някои хора, розово или червено оцветяване на урината или изпражненията, което е безопасно. Суровият сок от цвекло може да предизвика гадене. Хората с предразположеност към подагра или бъбречнокаменна болест, трябва да избягват консумирането на големи количества цвекло, тъй като то съдържа оксалати, съединения формиращи миниатюрни кристали, благоприятстващи за образуването на камъни в бъбреците. Листата на цвеклото са с високо съдържание на оксалати.

 

Рецепти с червено цвекло:

Borshch vegetarian

Постен борш

Постен борш

Vitamin salad

Салата Витамина

 Салата Витамина

Vinegret salad

Салата Винегрет

 Салата Винегрет

Parsnip and beetroot salad

Салата с пащърнак и цвекло

Салата с пащърнак и цвекло

Beet root celery salad

Салата от целина и червено цвекло

Салата от целина и червено цвекло

Червено цвекло с булгур и ядки

Червено цвекло с булгур и ядки

 

Червено цвекло с булгур и сурови ядки

 

Beet root jam

Сладко от цвекло с подправки

 Сладко от цвекло с подправки

 

Beetroot and peaches cake

Торта с цвекло, праскови и ядки

 Торта с цвекло, праскови и ядки

Източници:

mercola.com
medicalnewstoday.com 
care2.com 
Изследване публикувано 10.2009г. на сайта на Американската национална медицинска библиотека „Dietary nitrate supplementation reduces the O2 cost of low-intensity exercise and enhances tolerance to high-intensity exercise in humans.”  
Изследване публикувано на 26.06.2013г. на сайта на Американската национална медицинска библиотека „Synergistic cytotoxicity of red beetroot (Beta vulgaris L.) extract with doxorubicin in human pancreatic, breast and prostate cancer cell lines”
Изследване публикувано на 01.01.2011г. на сайта на Американската национална медицинска библиотека „Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults” 
American Society for Clinical Nutrition „Betaine in human nutrition” 

4 мнения за “Червеното цвекло – за всичките му ползи, които трудно събирам в едно изречение

  1. Pingback: ВКУСИНФО

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s