Дюлята – достъпната хранителна съкровищница и истински есенно-зимен приятел на здравето

Quince

Дюли

Дюлите ми напомнят на черниците, колкото и да нямат нищо общо в цвета и външния си вид. 🙂

Причините са две. Първата е, че дюлите имат високо съдържание на пектин, точно както и черниците. Това беше основното, с което ги свързвах, преди да започна да търся информацията за тази публикация. Оказа се, че далеч не е само пектинът.

А втората, че са много разпространени, но според мен са силно подценявани, като ежедневна храна. Спомням си как гледах с подозрение хората, които си откъсват черници от дърветата. След това прочетох колко са полезни и се присъединих към „странниците”, които си цапат ръцете. Същата работа и с дюлите. Доскоро редовно посягах към щанда с вносните портокали и мандарини, а игнорирах дюлите. Въпрос на навик или незнание. Прочете статията, за да разберете многобройните причини да изберете този местен плод, като ценен хранителен източник и да го включите като истински есенно-зимен приятел на здравето.

  

Quince

Дюли

ДЮЛИТЕ

Дюлите принадлежат към едно и също семейство, заедно с ябълките и крушите и по структура напомня на тях. Но вкусът й е съвсем далечен.

Плодовете на дюлята тежат около 250-750 грама или повече, според вида им. Вътрешността им е месеста, светло жълта, твърда и с много семена, събрани в средата, както при ябълките. Суровите дюли имат наситен плодов аромат, но са стипчиви и твърди. Обяснението за горчивия вкус е в танините, които се съдържат в плодовете.

 

Quince

Дюли

 

ИЗБИРАНЕ НА ПОДХОДЯЩИ ПЛОДОВЕ

Избирайте добре развити, твърди, светли златистожълти плодове. Избягвайте зелените, неузрели, тъй като са горчиви и неподходящи за консумация. Избягвайте също и натъртените, изсъхналите и тези без аромат.

Когато избирате плодове за сурово консумиране, избирайте зрелите, а за термична обработка умерено зрели, тъй като под въздействието на термичната обработка се намалява нивото на витамините в тях, но се увеличава това на пектина. За сурова консумация са по-подходящи сочните, жълти и добре узрели плодове.

Могат да се съхраняват за продължителен период от време в проветриви помещения, което ги прави много подходящи за есенно-зимния период. Може да се съхранява до два-три месеца при температура 6-8 градуса и влажност 90-92 процента. След това тръпчивостта на дюлята почти изчезва.

Quince

Дюли

 

 

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ КОНСУМИРАНЕТО НА ДЮЛИ

 1. Дюлите са нискокалоричен плод – 100 гр. свежи сурови плодове предоставят 57 калории. Освен това съдържат няколко жизненоважни поли-феноли антиоксиданти, които ябълките и крушите нямат. Дюлите са изобилен източник на фитонутриенти (хранителни вещества), като диетични фибри, минерали и витамини.
 2. Загуба на тегло: Един от начините за намаляване на теглото и ускоряването на метаболизма, така че организмът за функционира оптимално, е да се подобри храносмилането. Дюлите са много богати на диетични фибри, както и повечето плодове, но високите нива при тях означават, че стомашно-чревната система ще работи по-ефективно и редовно. Дюлите зареждат с енергия и намаляват кръвните нива на LDL холестерола (лошият холестерол).
 3. Месестата част на дюлята, заедно с обвивката, съдържа добро количество фибри. А твърдите зрънца в месестата част са съставени от запичащи съставки, познати като танини, конкретно катехин и епикатехин. Те се свързват с токсините и химикалите, които причиняват ракови образования и образуват колония, като предпазват мукозната мембрана (лигавица) от възпалителни болести на червата (IBD), рак и дивертикулоза на дебелото черво. Открито е, че консумацията на дюли спомага при хора с язва на стомаха.
 4. Предпазване от рак: Високите нива на антиоксиданти, включително феноли и фитонутриенти, открити в дюлите, са много ефективни при неутрализирането или елиминирането на свободните радикали в тялото. Свободните радикали са опасни вторични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да предизвикат мутирането или умирането на здрави клетки. Голямото количество антиоксиданти се смятат за полезни при намаляването на стреса и постигането на спокойствие.
 5. Дюлята съдържа няколко феноли (caffeoylquinic acid – специфична хлорогенна киселина, procyanidin-B2 – процианидин, oligomeric procyanidin – олигометричен процианидин, polymeric procyanidin – полиметричен процианидин) и етерични масла (furfural, limonene, linalol, vomifoliol, toluene, β-ionone, α-terpineol). Всички те заедно дават уникалния аромат на дюлите. Тези компоненти се свързват със свободните радикали и също забавят процеса на стареене, предпазват от  сърдечносъдови заболявания и удари.
 6. Узрелите плодове имат добра концентрация на витамин C – 100 гр. плод предоставя 15 мг или 25% от дневния RDA прием на витамин C. Плодовете богати на витамин C спомагат за подобряването на имунитета, намаляването на вирусните епизоди и възпалителните състояния, както и намаляват риска от сърдечни заболявания.
 7. Дюлите са добър източник на минерали, като мед (130 µg или 14% от дневния RDA прием), желязо, калий и магнезий, както и витамините от групата B-комплекс, като тиамин, рибофлавин и пиридоксин (витамин B-6).
 8. Дюлята е един от плодовете с най-високо съдържание на пектинкойто извежда радиоктивните (кобалт и стронций) и тежките метали (живак и олово) от организма.
 9. Намаляване на кръвното налягане: Калият, който се съдържа в дюлите, е един от най-важните минерали за човешкото тяло, тъй като е основен за поддържане на кръвното налягане и подпомагането на ефективния трансфер на течности в телесните клетки. Калият кара кръвните съдове и артерии да се отпуснат и така намалява напрежението на сърдечносъдовата система. Всичко това може да намали шансовете за развитие на състояния, като атеросклерозакоронарни сърдечни заболявания, сърдечни атаки и удари.
 10. Въпреки че не е добре документално установено, плодовете на дюлите, като крушите, имат антиалергични и антивъзпалителни свойства. Плодът и екстрактът от семената му се прилага за лечение на цистити, атопични дерматити и се препоръчва като безопасна алтернатива при приготвянето на хранителни продукти за страдащи от алергии. Соковете и отварите имат добро действие при лечение на възпаления на пикочния мехур и пикочните пътища и също за лечение на подагра.
 11. Здраве на кожата: Високите нива на антиоксиданти и витамини спомагат за поддържането на здравето на кожата и нейния свеж вид. Антиоксидантите намаляват вредите, които причиняват свободните радикали върху кожните клетки и по този начин намаляват появата на бръчкипремахват петната и помагат при борбата на кожата с ефектите на UV радиацията. Когато се прилага като мехлеми или гел върху кожата, може да помогне при атопични дерматити и други подобни кожни състояния. Високите нива на витамин С помагат за контролирането на възпалителните процеси и подобряването на външния вид на кожата.
 12. Кръвообращение и здраве на косата: Богатият минерален състав на дюлята, включващ желязо, мед и цинк, заедно с други елементи са необходими за произвеждането на червените кръвни телца. Когато производството на червените кръвни клетки е високо, циркулацията на кръвта в тялото се повишава, което означава, че кислородът циркулира в цялото тяло. Това води до повишен кръвен поток до кожата и скалпа, което може да повиши здравето на фоликулите на космите и да стимулира растежа на косата.
 13. Ако се консумира редовно, дюлята е полезна при хора с туберкулоза, чернодробна недостатъчност, диария и дизентерия.
 14. Сокът от дюли е добър за страдащите от анемия, сърдечносъдови заболявания, дихателни заболявания, заболявания на стомашния тракт и дори астма.
 15. Сокът, както и месестата част на сварената или печената дюля служи като добро средство против гадене и повръщане.
 16. Дюлята е полезна при подути и болезнени връзки, когато се прилага върху кожата.

 

Quince

Дюли

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ НА ДЮЛЯТА, ЗА 100 ГР. ПЛОД:

 • Въглехидрати – 15.3 gm
 • Захари – 12.53 gm
 • Диетични фибри – 1.9 gm
 • Мазнини – 0.10 gm
 • Протеин – 0.4 gm
 • Вода – 83.8 gm
 • Витамин A – 40 μg
 • Ниацин (Витамин B3) – 0.2 mg
 • Витамин B6 – 0.04 mg
 • Фолат (Витамин B9) – 8 μg
 • Витамин C – 15.0 mg
 • Калциум – 8 mg
 • Желязо – 0.7 mg
 • Магнецзий – 8 mg
 • Фосфор – 17 mg
 • Калий – 197 mg
 • Натрий – 4 mg
 • Енергия – 60 kcal (240 kJ)

Quince

Дюли

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:

Дюлите не са подходящи за страдащите от запек.

В семките на дюлите се съдържа амигдалин-гликозид с цианидоподобно действие, който в по-големи количества може да окаже неблагоприятно влияние, особено при децата, бременните и кърмачките.

Суровите плодове могат да причинят раздразнение в гърлото и също дихателни трудности.

 

Quince

Дюли

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ДЮЛИТЕ:

 Сред древните гърци дюлята, позната като κυδώνιον μῆλον, kydonion melon  („Ябълката на Кидония”) е ритуално предлагана на сватби, тъй като тя дошла от Левант и Афродита и станала свещена за нея. Плутарх описва, че гръцката булка захапвала дюля за да парфюмира устните си, преди да влезе в младоженската стая, „за да може първият поздрав да не бъде неприятен или отблъскващ” (Roman Questions 3.65). Парис награждава Афродита именно с дюля. Именно златна дюля спира надбягването на Атланта.

Римляните също използвали дюлите. В римската книга за готвене на Апиций се посочва рецепта за задушаване на дюли с мед и дори комбинирането им, неочаквано, но с праз. Плиний Стари споделя една разновидност дюля„Mulvian”, която можела да се яде сурова. Луций Юний Модерат Колумела  споменава дърво, чиято „златната ябълка”, можела да бъде райският плод в Градината на Хеспериди, която дава името на италианското домати, pomodoro.

Рецепти с дюли:

Quince cake

Дюлевият сладкиш с многото тройки

 

Quince, apple, pear salad

Салата с дюли, ябълки, круши и сушени череши

 

Източници:

Quince fruit nutrition facts – http://www.nutrition-and-you.com
Health Benefits of Quince www.organicfacts.net
Benefits Of Quince – lifestyle.iloveindia.com
Quince – health benefits & recipes – ByzantineFlowers
Health Benefits of Quince Fruit and Juice Great Anti-Viral Agent – http://omtimes.com
Уикипедия 

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s