Сушене на ябълки

От няколко дни си мисля, че много се бавя с публикациите на тема сушене на плодове и зеленчуци. Натрупах доста снимков материал от сушенето на череши, сини сливи, праскови, ябълки, чушки, домати, картофи (да, да, картофи, ще споделя невероятните причини за това в отделна публикация), но все не успявам да им отделя време, за да ги кача тук.
Преди малко споделих на брат ми, че никога не е толкова лесно да публикуваш подобна информация, колкото изглежда. Не можеш просто да напишеш: миеш – режеш – сушиш и прибираш в шкафа… Винаги се оказва, че има доста повече за описване.
Искаше ми се първо да споделя общата информация за сушенето на плодовете и зеленчуците, но плановете понякога съществуват, само за да се развалят.
Започвам от средата, с тази публикация за сушенето на ябълки, за да изпълня едно желание.
„Би било добре да покажа на колегата, как сушиш ябълките”. Ето брат ми, ще имаш какво да покажеш. 🙂
Ще гледам да е колкото може по-кратко, подробното в бъдещата публикация с общата информация

 

Dehyrdration of apples

Изсушени ябълки

Сушене в сушилня (дехидратор, машина за сушене на плодове и зеленчуци)

Първо – хигиена. Много е важно плотовете, дъските, приборите и всичко, което се докосва до ябълките да е чисто.  Може да използвате ръкавици и да прибирате изсушените плодове и зеленчуци с метална, пластмасова или дървена щипка. Потенциалните мръсотии могат да доведат до загуба на всичко изсушено.
Второ – почистване и подбиране. Ябълките се измиват много добре и се избират здравите и ненаранените. Ако има гнили части или петна се отстраняват. Ако оставите нещо подобно, отново рискувате да си загубите времето и всичко инвестирано.

Dehyrdration of apples

Нарязване на ябълки за сушене, с дебелина около 3-4 мм.

Трето – нарязване. Ябълките се режат на приблизително еднакви по размер и дебелина парчета. Това осигурява едновременното им време за изсушаване. Не е важно дали ги режете на кръгчета, кубчета или филийки, важно е да са с приблизително еднаква плътност. Можете да ги обелите, но може и да оставите кората. Съществува спор кое е по-полезно. Твърди се, че необелените плодове изсъхват по-бавно. Аз ги оставих с обелката, защото бях сигурна в произхода им и свободното им „неопетнено” с химикали порастване върху дървото.

Dehyrdration of apples

Бланширани ябълки, преди първото им сушене

Четвърто – подготовка за сушене. В случая с ябълките е важно предварително да се предпазят от потъмняване след контакт с кислорода и придобиването на неприятен за окото вид. Има два начина за това. Можете да ги потопите в смес от лимонов сок и вода в съотношение 1:1. Или можете да ги бланширате за 2-3 минути във вряла вода.
Пето – нареждане. Редят се в тавичките на сушилнята, като се оставя малко разстояние между парченцата, за да може въздухът да преминава покрай тях. Запълва се максимум 90% от всяка тавичка.
Шесто – сушилнята. Ако имате сушилня, в която въздухът циркулира отгоре-надолу (вентилаторът е отгоре), а не отстрани, ще има разлика във времето за изсъхване на плодовете и зеленчуците в тавите. Най-бързо изсъхват тези в най-долната тава, а най-бавно в най-горната. Можете да решите проблема, като периодично въртите тавите, като ги пренареждате отгоре-надолу. Неудобно е, ако трябва да го правите нощем, на нощната тарифа, докато спите…
За да си решите проблема, се препоръчват сушилни със страничен поставен вентилатор, който да разпределя въздухът равномерно. Улеснявате се, но те са по-скъпи.

Dehyrdration of apples

Първо изсушаване на ябълки

Седмо – време за сушене. Времето за сушене варира, според дебелината (плътността) на нарязаните парчета. Първият път, когато суших ябълки, ги нарязах на много тънки резени с дебелина около 3-4 мм., за да са готови за около 5-6 часа.
Ако ги нарежете с дебелина около 1 см., ще отнеме 8-10 часа, за да ги изсушите.
При електрическите сушилни е удачно да се ползва нощната тарифа. Идеята е да заредите ябълките вечерта и до сутринта да са готови.

Dehyrdration of apples

Повторно бланширане на ябълки, след първото сушене

Dehyrdration of apples

Повторно сушене на ябълки, след второ бланширане

Осмо – бланширане или замразяване и повторно сушене. Да, процесът още не е приключил. Първият път, когато чух за домашно сушене на плодове, веднага получих оплакване, че „гадинките” ги изяждали, както са си в бурканите и „ако ги съхраняваш в осолени платнени торбички, се губело смисъла, защото плодовете ставали солени”. Спасението е следното. Когато ябълките са почти изсушени, започнали са да стават твърди, трябва да предпазят от потенциални вредители. Намерих два метода за това. Първият е да се бланшират във вряла вода за около 2-3 минути. Вторият е да се замразят в камерата за 48 часа. След това отново се сушат в сушилнята до пълна готовност. Успокоението е, ако може да се каже така, че второто сушене е малко по-бързо.

Dehyrdration of apples

Изсушени ябълки

Девето – проверка за готовност. Може да изглежда лесно да се познае кога са изсушени, но се оказа, че не е точно така. Има няколко метода за проверка на готовността. Първият е когато се натиснат, да не възстановяват сами формата си. Вторият е да не се усещат влажни при докосване. Третият да „тракат”, когато ги пуснете от известно разстояние върху твърда повърхност. Чува се сух звук върху твърда повърхност. 🙂 Намерих и още един метод за проверка, когато решите, че са изсушени, сложете ги в найлонов плик и го затворете. Ако се появи каквато и да е влага (кондензация) след няколко минути, продължавайте да ги сушите.  Ако ги извадите прекалено рано, ще ферментират, ще се развалят, ще мухлясат. Още си спомням едни такива сини сливи от едно нетърпеливо външно сушене. Купените плодове и зеленчуци са по-меки от описаното, но те се обработват допълнително, за да изсъхват по-бързо и да издържат по-дълго.

Dehyrdration of apples

Изсушени зелени и червени ябълки

Десето – съхраняване. Открих различни препоръки за съхраняването. Първо в херметически затворени буркани или в херметически затворени пликове. Може също в платнени торбички, в които да дишат. Също в картонени кутии, обвити в пергаментова хартия. Аз самата си направих торбички от кухненска хартия за печене и след това ги слагам картонени кутии в шкафа. Надписвам датата на изсушаване и вида на плода или зеленчука. Потенциални заплахи при съхраняването: влага, кислород, светлина, горещина, гризачи и буболечки. Повече за предпазването от всичко това в бъдещият файл с общата информация и споделеният личен опит след известно време.

 

Сушене във фурната

Разликата при сушенето във фурната е, че ябълките се нареждат в тавички и се сушат при температура под 50 градуса, при леко открехната врата. Обикновено това е най-ниската степен на фурните. Но този метод ми се струва рискован. Не бих оставила фурната си да работи 6, 8 или 10 часа, без надзор… Отговорността е лична.

 

Сушене на открито

Сушенето на открито, като ябълките се нареждат в тавички, които се оставят навън. Покриват се с тензух (голямо парче марля), което да ги предпазва от мухи и други паразити. Сушенето обаче отнема доста повече време, дни до седмици. Но пък не хабите електрическа енергия.

 

Dehyrdration of apples

Изсушени зелени и червени ябълки

 

Добри резултати от сушенето и добро настроение!

 

Източници:
Dehydrate2Store
Kitchenstewardship
Страница на Клиниката на д-р Емилова

3 мнения за “Сушене на ябълки

 1. Много благодаря за изключително подробните инструкции, препоръки и споделен личен опит! Всъщност това е древния начин на съхраняване на плодовете, преди да започнат да ги правят на компоти и сладка преди 50-60 години (в http://en.wikipedia.org/wiki/Kompot пише че са се появили 19 век още), но така са много по-здравословни.

  Харесвам

  • Радвам се, че е било полезно! 🙂
   Много неща са се променили, спрямо 60 години назад. За по-здравословното ме чака бъдеща публикация тук, при първа възможност.
   Аз лично усетих ползата от сушените плодове миналата зима, когато ми беше омръзнало да ям единствено вносни цитрусови плодове и по-дълго издържащите български ябълки. Направо си мечтаех да настъпи лятото. Голяма вкусотия се оказваха сладките сушени кайсии.
   Другата гадост е, че купените сушени плодове се оказват много по-красиви, но вкусът им е изкуствен. Налага се да ги накисвам във вода и след това да ги измивам, за да избегна неприятните добавки. А като си ги направиш сам, пак може да си ги накиснеш, но смело можеш да изпиеш и водата, в която са набъбнали. И не се налага да търсиш на етикета дали са пръскани със сулфити или нещо си друго.

   Харесвам

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s