МАРМАЛАД ОТ БЪЗАК (БЪЗУНЯК, ТРЕВИСТ БЪЗ, ПЛОД)

Този мармалад се приготвя без захар, защото се използва, като лекарство. Не бива да е сладък, за да не се прекали с дозата му. В големи количества е отровен!

Порции: 1 бурканче (около 250 гр.)
Време за подготовка: 1 час
Време за приготвяне: 20 мин.

Необходими продукти:
1200 гр. плод от полски бъзунек – добре узрелите му зърна

Sambucus ebulus

Бъзак, бъзуняк, тревист бъз, плод

 

IMG_20171001_124035_1

IMG_20171001_124050_1

IMG_20171001_124054_1

IMG_20171001_124105_1

Начин на приготвяне:

Описвам рецептата за мармалад от черен бъз, посочена в книгата „Чудесата на Петър Димков”, Вълшебни рецепти от лечител №1 на България, с автор Яков Янакиев, издателство Милениум, София, 2009, стр.129:

„От добре узрелите зърна на полския бъз се изцежда сокът. Вари се на тих огън, непрекъснато се бърка с дървена лъжица и постоянно се отстранява образувалата се пяна, която не е вредна, но е горчива и ако не се обере добре, крайният продукт също ще  горчи. Варенето продължава до получаване на гъстотата на всеки мармалад. Съхранява се в стъклени буркани на хладно”.

Плодовете са лечебни, когато са добре узрели, меки и при натиск изпускат гъст тъмновиолетов сок. Подходящи за употреба са много узрелите, пред оронване плодове. От непоносимо горчиви, в процеса на узряване те стават с леко неприятен привкус, сладникаво-блудкави. Не бих ги нарекла вкусни. Природата ги е направила така, за да не се прекалява с тях, защото в големи количества са отровни.

Почистих плодовете на бъзуняка с помощта на вилица. Много внимателно се отронват единствено напълно узрелите плодове.

Зелените и неузрели плодове са отровни!

 

 

 

Сложих плодовете в голямо парче марля и ги завързах. Намачках ги, за да пуснат сока си. Първоначално с дървена лъжица, но след това продължих с ръце. Цапа доста, въпреки че голяма част от петната се отмиват, ако се измие веднага под течаща вода със сапун. Желаетлно е да използвате ръкавици. Петната, които се задържаха, останаха почти една седмица. Но пък беше истинско удоволствие да използвам ръцете си… 🙂

Прецедих попадналите единични семенца през сито.

Варих на среден огън, като премахвах пяната с тъмен цвят.

Мармаладът беше готов след 20 минути. Когато е готов, лъжицата започва да оставя следа в тавата. Варенето не отнема повече от 20 минути. Трудоемката част е при почистването.

Направих проверка за готовност с капка, капната върху суха чиния, която не се разтече, след като изстина. Не го сгъстявайте допълнително.

Мармаладът се получава с лепкава и разтеглива структура, която ми напомня на сладкото от черница.

Сипах готовия мармалад горещи в предварително измити и подсушени затоплени буркани. По ръба не трябва да остава мармалад, защото ще мухляса. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу за една нощ.

Открих и други рецепти, приготвяни със захар, но не го намирам за препоръчително. Според мен е опасно да се подслажда мармалад от растение, което в големи дози е отровно. При тях съхраняването е по-различно.

Внимание: Растението е отровно в големи дози! Има силно действие! По лекарско предписание и с лекарски контрол!

Можете да прочетете и рецептата за сироп от бъзак (бъзуняк, тревист бъз, плод).

Източници:
Книгата „Чудесата на Петър Димков”, Вълшебни рецепти от лечител №1 на България, с автор Яков Янакиев, издателство Милениум, София, 2009
Можете да намерите допълнителна информация, препоръки и други рецепти тук:
Сайт bilki.bg

Сайт на информационна агенция ПИК  –„Ето ги чудодейните рецепти с черен бъз на Димков! Лекуват всякакви болести, създават имунитет срещу рак!”

Статия в сайта на 24 часа „Как да ползваме черния бъз?”

Статия в блога на д-р Гайдурков – БЪЗ ИЛИ БЪЗАК? И КАК ДА СИ НАПРАВИМ ОТ СЕГАШНАТА РЕКОЛТА ДОМАШЕН ИМУНОМОДУЛАТОР ЗА ЗИМАТА?

2 мнения за “МАРМАЛАД ОТ БЪЗАК (БЪЗУНЯК, ТРЕВИСТ БЪЗ, ПЛОД)

    • В описанието е посочено: Много внимателно се отронват единствено напълно узрелите плодове. Зелените и неузрели плодове са отровни!
      Ще съм благодарна за допълнителни коментари по отношение на узрелия бъзак.

      Харесвам

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s