Елдата – причини да присъства на трапезата ни

Buckwheat

Сурова зелена елда

Елдата или гречката, както също е позната у нас, е много полезна храна, нетрадиционна за българската кухня. Тя е от род покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Елдата е от групата на псевдожитните растения, защото се използва по-същия начин като тях, но на практика не принадлежат към групата на Житните. Не съдържа глутен и се използва, като един от основните заместители на пшеницата и житото.

Buckwheat

Бланширана кафява елда

Широкоразпространената елда е култивирана за първи път във вътрешността на югоизточна Азия, вероятно около 6000 преди Христа и след това е разпространена в Централна Азия и Тибет, а по-късно в Средния Изток и Европа. Култивирането най-вероятно се е случило в региона на западен Юнан в Китай. В Индия е наричана „черен ориз“, а в останалите държави „черна пшеница“.
Елдата смело може да бъде наречена здравословна и полезна храна. Богата е на фибри, лесноусвоими белтъчини, въглехидрати, калий, манган, магнезий, мед и цинк. Калият помага за поддържането на водния и киселинния баланс в кръвта и телесните клетки, цинкът подпомага имунната система, а недостигът на мед води до поредица неврологични заболявания и нарушения.
Съдържа и всички осем основни аминокиселини, включително лизин, която играе ключова роля при производството на колаген и не се произвежда от човешкото тяло, също аргинин, ябълчна, лимонова и оксалова киселина.
Едно словенско изследване от 2001г. показва, че сварената елда или хлябът направен с поне 50% брашно от елда, предизвиква значително по-нисък отклик след хранене на глюкозата в кръвта и инсулина, спрямо белия житен хляб. Това я превръща в здравословен избор за хора с диабет.
Елдата съдържа и витамините от група B, PP, P, E. Освен всичко друго е с ниско съдържание на мазнини, което я превръща в подходящ участник при диетичното хранене.

Buck-wheat soaked

Накисната бланширана кафява елда

Хранителна информация на зърната елда:
Скорбяла (нишесте) – 71-78% в зърната, 70-91% в различните видове брашно, нишестето се състои от 25% амилоза и 75% амилопектин. Съдържа  от 7 до 37% устойчива скорбяла, зависима от вида на воднотермичната обработка, през която е преминала елдата.
Протеини  – необработеният протеин е 18%, с биологична стойност над 90%. Това може да се обясни с високата концентрация на всички основни аминокиселини, особено на лизина, треонина, триптофана и аминокиселините, в чиято структура се съдържа сяра.
Минерали – богата е на желязо (60–100 ppm), цинк (20–30 ppm) и селен (20–50 ppb)
Антиоксиданти –  10–200 ppm рутин и 0.1–2% танини
Калории на 100гр. – 343 (1436 kJ), от мазнини 28.5(119 kJ), от въглехидрати 270 (1130 kJ), от протеини 44.7(187 kJ)
Съдържание на минерали на 100гр. – калций – 18 мг, желязо 2,2 мг., магнезий 231 мг., фосфор 347 мг., калий 460 мг., натрий 1мг., цинк 2,4 мг., мед 1,1мг., манган 1,3 мг., селен 8,3 мкг.

Алергичност и странични ефекти: Не е излишно да се посочат и възможните нежелани ефекти, които могат да възникнат при някои хора.Първо това е рискът от алергии. Ако сте алергичен към елдата, изяждането й или вдишването на аромата й, може да доведе до нежелани реакции, като гадене, повръщане, треска, замаяност, задъхване, загуба на говор и усещане за затваряне на гърлото. Възможните алергични реакции могат да са тежки, включително животозастрашаващ анафилактичен шок.
Могат да настъпят и храносмилателни проблеми. Елдата съдържа 10 гр. диетични фибри на 100 гр. Това количество фибри може да предизвиква храносмилателни симптоми като образуване на газове и спазми при определени индивиди, особено хора с болест на Крон и синдром на дразнимото черво. Определянето дали ще настъпи дразнение е индивидуално.
Елдата е склонна и към гранивост, заради относително високото си съдържание на мазнини, повече през горещите летни месеци.

Buck-wheat soaked

Бланширана елда преди и след накисване

 

Можете да прочете за ползите от накисването на елдата тук:
Ползи от накисването на суровите ядки и семена

 

Рецепти с елда:

Buckwheat gluten free cookies

Безглутенови сладки с елда и царевичен грис

БЕЗГЛУТЕНОВИ СЛАДКИ С ЕЛДА И ЦАРЕВИЧЕН ГРИС

Buck-wheat cinnamon bonbons

Бонбони с елда, какао и канела

БОНБОНИ С ЕЛДА, КАНЕЛА И КАКАО

Energy raw seeds bonbons

Енергийни бонбони със семена и червени боровинки

ЕНЕРГИЙНИ БОНБОНИ СЪС СЕМЕНА И ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ

Buck-wheat cinnamon breakfast

Закуска с елда, ядки и семена

ЗАКУСКА ОТ ЕЛДА, ЯДКИ И СЕМЕНА

Buckwheat chocolate breakfast

Закуска от елда и шоколад

ЗАКУСКА ОТ ЕЛДА И ШОКОЛАД

buckwheat pancakes no gluten

Палачинки с елда и оризово брашно, канела, карамфил и заквасена сметана

ПАЛАЧИНКИ С ЕЛДА И ОРИЗОВО БРАШНО В ПЕТ ВАРИАНТА

Raw spinach buck-wheat salad

Салата със суров спанак и едла

САЛАТА СЪС СУРОВ СПАНАК И ЕЛДА

Apple buck-wheat cake

Ябълков сладкиш с елда

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С ЕЛДА

 

Източници:
wellbeing, wholegrainscouncil.org, Уикипедия на български: Елда, Житни, Уикипедия на английски: Buckwheat History, Fagopyrum,
nutritiondata.self.com, supermarketnutrition411, livestrong, fermer.bg

3 мнения за “Елдата – причини да присъства на трапезата ни

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s