Сурови бадеми и накисване – защо?

Освен всички останали причини, суровите бадеми са много по-вкусни, когато са изкиснати. Това всъщност важи и за останалите ядки (орехи, лешници, кайсиеви ядки, кашу) и сушени плодове.

Бадемите са богати на протеини, фибри и омега-3 и 6-мастни киселини. Те са една от суровите ядки, приемани за здравословни, но може да се окаже изненадващо, че е полезно да ги накисваме във вода преди употреба. Дори може да се каже, че са най-полезни, когато са покълнали. Накисването на бадемите увеличава хранителните вещества и витамини, които телата ни приемат, чрез храната. Лесен начин за възползване от тази ядка.

ХРАНОСМИЛАНЕ

Бадемите съдържат ензимни инхибитори в кафявата си обвивка, които се свързват с храносмилателните ензими, блокират ги и спират действието им. Това е естествена защита на ядката до срещата й с подходящите нива на слънчева светлина и влага, осигуряващи покълването й. Тъй като бадемите не освобождават ензимите си преди да се спазят посочените условия, яденето им без премахването на инхибиторите, ограничава хранителните вещества, които тялото може да приеме и ги прави трудносмилаеми. След накисването им се осигурява влага, която премахва обвивката им и освобождава ензимите. Този процес работи при повечето ядки и семена.

КОНСИСТЕНЦИЯ

Накисването на бадемите променя и консистенцията им и ги прави по-лесни за сдъвкване. Стават по-меки, тъй като поглъщат водата. Това може да се окаже полезно за децата и възрастните, на които се случва да имат затруднения със сдъвкването на храната. Меките бадеми са по-лесни за храносмилане и обработване преди консумиране, включително при приготвянето на салати, сладкиши и десерти.

НАКИСВАНЕ

Суровите бадеми се накисват във вода от 8 до 12 часа в порцеланова или стъклена чиния или чаша. За 1/2 ч.ч. бадеми се слага 2 ч.ч. вода. След накисването водата се излива и бадемите се измиват. Могат да се съхраняват и в хладилник до седмица след като са накиснати в стъклено бурканче или плик за съхранение на храна, в противен случай мухлясват.

ПОКЪЛВАНЕ

След накисването могат да се оставят се да покълнат за около 12 часа, като се държат леко влажни и периодично се разбъркват. Кълновете са много малки. Ядката трябва да се разтвори, за да се видят ясно. Покълването на бадемите е единственият начин за освобождаване на лиапазата, храносмилателен ензим участващ в разграждането на мазнините.

Можете да прочетете повече за ползите и времената за накисването на суровите ядки и семена тук.

Източници:

Marysia Walcerz,Wiki Liapase

4 мнения за “Сурови бадеми и накисване – защо?

Напишете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s